Ieși mai repede la pensie în România chiar și cu 15 ani. Care sunt regulile din noua lege a pensiilor, cât câștigi
România face pași importanți către modernizarea sistemului său de pensii. În 2024, reforma pensiilor are ca scop principal asigurarea unei pensii echitabile pentru toți cetățenii, indiferent de sistemul din care fac parte.
Prin comparație cu procentul alocat pensiilor în Uniunea Europeană, România își intensifică eforturile pentru a atinge standardele europene și a asigura un nivel de trai mai bun pentru seniori.
Negocieri pentru creșterea alocațiilor de pensii
După finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, România își propune să majoreze cheltuielile pentru pensii dincolo de procentul actual de 9% din PIB. Astfel, pensionarii din toată țara vor beneficia de decizii de recalculare a pensiilor și vor fi informați despre sumele revizuite în următoarele două luni. Totuși, există cazuri, cum ar fi persoanele cu stagii minime de cotizare, care nu vor vedea o creștere suplimentară a pensiei în septembrie, după majorarea din ianuarie 2024.
Condiții speciale pentru persoanele cu dizabilități
Pentru cei cu dizabilități, noua lege a pensiilor vine în sprijinul lor oferind reduceri semnificative ale vârstei standard de pensionare. Persoanele cu handicap grav pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme dacă au contribuit cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. În cazul celor cu handicap accentuat, reducerea este de 10 ani, cu condiția realizării a cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.
Beneficii suplimentare pentru muncă în condiții dificile
Pentru asigurații care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat, se prevede o majorare a pensiei cu un număr fix de puncte: 0,5 puncte pentru fiecare an lucră în condiții severe și 0,25 puncte pentru fiecare an în condiții de handicap accentuat.
Asigurarea unui nivel de trai minim decent
Indemnizația minimă socială pentru pensionari va continua să fie un pilon de sprijin pentru cei cu venituri mici. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea indemnizației minime sociale este de 1.281 de lei, cu planuri de majorare anuale în linie cu creșterea pensiilor publice. Acest lucru evidențiază angajamentul guvernului de a asigura condiții de viață decente pentru toți pensionarii.
Prin noua lege a pensiilor, România își aliniază sistemul de pensii la cele europene și își îmbunătățește standardele de viață pentru pensionari. În timp ce reforma pensiilor subliniază o abordare mai echitabilă și sustenabilă, accentul pus pe sprijinirea persoanelor cu dizabilități și pe asigurarea unui nivel minim decent de trai pentru toți pensionarii demonstrează o îngrijorare crescândă pentru dreptatea socială și securitatea financiară a cetățenilor săi vârstnici.