19 apr. 2024 | 08:54

Descoperirea incredibilă făcută de un cuplu în timp ce renova bucătăria. Comoara valorează o avere

ACTUALITATE
Descoperirea incredibilă făcută de un cuplu în timp ce renova bucătăria. Comoara valorează o avere

Betty și Robert Fooks, un cuplu dintr-un mic sat din West Dorset, Anglia, au început în 2019 renovarea bucătăriei casei lor din secolul 17, sperând să creeze mai mult spațiu pentru familie. În timp ce lucrările erau în plină desfășurare, aceștia au avut parte de o surpriză care le-a schimbat viața.

Comoara ascunsă sub podele

În timp ce Robert lucra cu o lopată și o lanternă, a descoperit sub podeaua bucătăriei un tezaur ascuns de aproximativ 2 picioare sub pământ. Descoperirea a constat în 1,029 de monede de aur vechi de 400 de ani, din timpul domniei regilor James I și Charles I. Monedele, extrem de bine conservate, datează din perioada Războiului Civil Englez, între anii 1642 și 1644.

“Podeaua modernă din beton a fost îndepărtată, iar podeaua veche a fost săpată cu aproape 1,5 metri, pentru a oferi o înălțime mai mare la parterul proprietății. În unele zone, existau dale vechi sub beton, dar zona în care au fost găsite monedele era pământ gol.”, a povestit cuplul.

Comoara din Dorset

Comoara din Dorset

Valoarea și semnificația istorică

Monedele găsite sunt estimate la o valoare de aproximativ 35,000 de lire sterline și sunt considerate de mare importanță istorică. Betty Fooks speculează că monedele au fost îngropate în timpul Războiului Civil Englez de către cineva care intenționa să le recupereze, dar nu a mai avut ocazia. Descoperirea a fost raportată unui ofițer local de descoperiri, iar ulterior monedele au fost trimise la Muzeul Britanic pentru identificare și curățare.

“Monedele au fost la British Museum pentru identificare și curățare, iar aceștia consideră că monedele au fost îngropate cu o singură ocazie.”, a adăugat descoperitorii comorii.

Procesul de autentificare și vânzare

După ce au fost expertizate și curățate, monedele urmează să fie scoase la licitație de către Duke’s Auctioneers din Dorchester. Această descoperire nu este doar o veste bună pentru familia Fooks, dar și o contribuție valoroasă la patrimoniul cultural și istoric. Vânzarea are loc pe 23 aprilie.

Descoperirea lui Betty și Robert Fooks reamintește cât de multe comori istorice pot fi ascunse în locuri neașteptate și cum renovările obișnuite pot duce la descoperiri extraordinare. Această poveste subliniază importanța raportării și gestionării corecte a astfel de tezaure pentru a asigura conservarea și înțelegerea lor pentru generațiile viitoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele