18 apr. 2024 | 06:48

Fotografia „făcută” din amintirea unei femei de 84 de ani. Cum a ajutat inteligența artificială

ACTUALITATE
Fotografia „făcută” din amintirea unei femei de 84 de ani. Cum a ajutat inteligența artificială

Fotografia este realizată, de regulă, de camere. Dar ce se întâmplă dacă o imagine poate fi creată de inteligența artificială din amintirea unei ființe umane? Un studio de cercetare și design folosește inteligența artificială exact în acest scop.

Proiectul Synthetic Memories al Domestic Data Streamers, cu adevărat revoluționar, cu inteligență artificială

Proiectul Synthetic Memories al Domestic Data Streamers își propune să schimbe lumea cu ajutorul generatorilor de imagini AI.

Echipa a lucrat recent cu o femeie de 84 de ani din Barcelona numită Maria. Maria are amintiri vii de când privea de pe balcon în copilărie pentru a încerca să-l zărească pe tatăl ei, care era închis într-o închisoare opusă locuinței lor.

Aceste amintiri din copilărie existau doar în mintea Mariei, dar cercetătorii AI au lucrat cu ea pentru a da viață acestor reminiscențe, descriind locul și contextul istoric.

„Este foarte ușor să vezi când ai reprodus amintirea corect pentru că există o reacție foarte viscerală”, spune Pau Garcia, fondatorul Domestic Data Streamers, pentru MIT Review.

Amintirile sintetice au transformat gândurile a zeci de oameni în imagini AI

Atunci când au lucrat cu persoane mai în vârstă, cercetătorii au descoperit că aceștia se conectează mai bine cu imaginea când este tipărită decât pe un ecran.

Cercetătorii au descoperit că modelele mai vechi de imagini AI care produc imagini imperfecte funcționează de fapt mai bine pentru acest proiect.

Amintirile sunt neclare și artefactele visătoare, neșlefuite produse de modelele inteligență artificială precum DALL-E 2 și versiunile mai vechi ale Stable Diffusion sunt mai bune în acest caz de utilizare.

„Dacă faci ceva super-realistic, oamenii se concentrează pe detalii care nu erau acolo”, a mai spus Garcia pentru MIT Review.

„Dacă este neclară, conceptul este transmis mai bine. Amintirile sunt puțin ca visele. Ele nu se comportă ca fotografiile, cu detalii clare. Nu îți amintești dacă scaunul era roșu sau verde. Îți amintești pur și simplu că era un scaun”, a mai spus Garcia.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele