Alimentul din casa ta care-ți scurtează viața: Dacă-l consumi mai puțin, trăiești mai mult, conform cercetătorilor
Reducerea cantității de sare din alimentația ta poate părea plictisitoare, dar beneficiile pot fi la fel de mari ca și riscul redus de deces, arată un nou studiu.
Utilizarea unui substitut de sare în timpul gătitului a fost asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare, conform unui nou studiu publicat recent în Annals of Internal Medicine.
Reducerea consumului de sare, legată de un risc mai scăzut de deces prematur
„Suntem încântați să putem oferi dovezi că înlocuitorii de sare sunt eficienti pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când sunt utilizati pe termen lung, până la zece ani”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarqouni, profesor asistent la Institutul pentru asistență medicală bazată pe dovezi de la Universitatea Bond din Australia.
„Sintezele anterioare tindeau să se concentreze pe rezultatele pe termen scurt, care durau doar două săptămâni”.
Studiul este o revizuire sistematică a 16 studii controlate randomizate publicate până în august 2023 și care au însumat 35.251 de participanți cu o vârstă medie de aproximativ 64 de ani și cu un risc mai mare decât media pentru bolile cardiovasculare. Studiile au fost efectuate în principal în China, iar restul în Regatul Unit, Taiwan, Peru, Olanda și Norvegia.
Două treimi dintre rezultate provin din China, iar autorii „au fost surprinși de cât de puține cercetări privind substituția de sare au fost efectuate în afara țărilor asiatice”, a spus Albarqouni.
„Acesta este parțial motivul pentru care am clasificat dovezi ca ‘certitudine scăzută până la foarte scăzută’ pentru populațiile occidentale – pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a verifica dacă substituția de sare ar fi la fel de eficientă în contextul occidental”.
Ce spun cercetătorii
Substituția de sare a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a sodiului în urină și în tensiunea arterială, un efect similar cu cel al medicamentelor pentru tensiunea arterială, au descoperit autorii. Acest lucru ar putea explica riscul redus de deces, a spus Albarqouni. Autorii au recunoscut că în cadrul studiilor, unele dintre substituții nu au fost verificate și unele au fost achiziționate de participanți în loc să le primească de la cercetători.
Studiile au comparat utilizarea sării comune – alcătuită aproximativ din 100% clorură de sodiu, uneori cu adaos de iod – cu utilizarea unui substitut de sare format din 25% până la 30% clorură de potasiu și 60% până la 75% clorură de sodiu.
Un alt motiv pentru care aplicarea constatărilor într-un context occidental este dificilă este că modelele de consum de sare în America de Nord sunt „determinate de alimentele procesate și de tipul fast-food, în timp ce consumul în contextul cercetării este mai degrabă determinat de cantitatea mare de sare adăugată în timpul pregătirii alimentelor acasă”, a spus Albarqouni.
„Reducerea aportului de sodiu este doar una dintre modalitățile de a reduce riscul cardiovascular fără medicamente”, a spus Albarqouni.
„Lucruri precum schimbările în dietă, renunțarea la fumat și creșterea activității fizice pot avea, de asemenea, un impact. Substituții de sare nu sunt o soluție magică pentru eliminarea bolilor cardiovasculare, ci sunt o piesă a puzzle-ului care poate ajuta”.