01 apr. 2024 | 07:00

România în Schengen – ce trebuie să știe românii care călătoresc cu avionul. De ce nu vor dispărea controalele de la frontieră complet

ACTUALITATE
România în Schengen - ce trebuie să știe românii care călătoresc cu avionul. De ce nu vor dispărea controalele de la frontieră complet
Inquam Photos / Octav Ganea

Ieri, pe 31 martie 2024, România a celebrat un pas important în integrarea sa europeană, marcând integrarea completă în spațiul Schengen.

Acest eveniment istoric, care extinde liberul acces al românilor în spațiul Schengen la frontierele aeriene și maritime, reprezintă culminarea unui efort susținut de ani de zile, implicând reforme ample și cooperare internațională. Cu toate acestea, integrarea în Schengen nu înseamnă eliminarea completă a controalelor la frontieră, așa cum subliniază Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

O nouă eră de mobilitate pentru cetățenii români

Integrarea României în spațiul Schengen aduce cu sine o libertate sporită de mișcare pentru cetățenii săi. Această realizare a fost posibilă datorită îndeplinirii tuturor criteriilor Schengen, prin reforme legislative, administrative și o intensificare a cooperării internaționale, având ca obiectiv asigurarea securității interne și externe a spațiului Schengen. Odată cu acest pas, cetățenii români vor beneficia de tranzitarea punctelor de control ale Poliției de Frontieră fără verificarea documentelor de călătorie, reflectând o mobilitate crescută și o integrare mai profundă în Uniunea Europeană.

Continuarea controalelor selective la frontieră

Deși aderarea la Schengen deschide noi orizonturi de libertate pentru români, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, subliniază că securitatea rămâne o prioritate. În acest sens, Poliția de Frontieră va intensifica acțiunile privind securitatea frontierelor, inclusiv prin efectuarea de controale selective, bazate pe informații, analize de risc și indicii rezonabile. Aceste măsuri sunt menite să contracareze orice amenințare potențială, garantând în același timp libertatea de mișcare a cetățenilor. Importanța protecției minorilor în călătorii este, de asemenea, subliniată, cu un accent pe asigurarea înțelegerii și respectării regulilor de călătorie pentru această categorie de pasageri.

România își asumă astfel un rol activ în securizarea frontierelor Uniunii Europene și în îmbunătățirea cadrului legislativ al UE privind migrația și azilul, consolidându-și angajamentul față de construirea unei Europe unite și puternice. Aderarea la Schengen nu doar că facilitează călătoriile pentru cetățenii români, dar și subliniază responsabilitatea României în asigurarea unui spațiu Schengen securizat și bine gestionat. Este un moment de celebrare, dar și de recunoaștere a noilor responsabilități care vin odată cu acest statut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele