Comoară extrem de rară, descoperită de doi frați: Unde se află și ce este, de fapt
Doi frați din Norvegia au avut parte de o descoperire uluitoare acum 60 de ani.
Ce era, de fapt, comoara rară
Ei au găsit o comoară sub o biserică locală și au păstrat-o într-o cutie fără să își dea seama de valoarea acesteia.
În 1964, Jan Gunnar Fugelsnes și fratele său au descoperit mai multe monede vechi de argint în timp ce se jucau pe terenul bisericii din localitatea lor, scrie presa străină. Fără să înțeleagă importanța descoperirii lor, au păstrat monedele într-o cutie de-a lungul anilor.
Cu toate acestea, recent, când arheologii au început să facă săpături în zonă, Fugelsnes le-a arătat monedele și a aflat că acestea sunt extrem de rare și au aproximativ 600 de ani. Majoritatea monedelor datează din perioada 1300 – 1350, iar unele au marcaje cu coroane regale.
Așadar, Jan Gunnar Fugelsnes și fratele său au găsit monede vechi sub o biserică. Deși nu au realizat importanța descoperirii, le-au păstrat într-o cutie, crezând că au găsit o comoară.
Ce s-a întâmplat cu artefactele
S-a dovedit că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau 600 de ani. Majoritatea monedelor datau din perioada 1300 – 1350. Una era din perioada 1450 – 1481, au spus oficialii. Mai multe monede erau marcate cu coroane. Doar câteva dintre aceste tipuri de monede mai fuseseră găsite până acum în acea zonă din centrul Norvegiei. S-a descoperit că monedele fuseseră găsite într-un monument funerar, unde se mai aflau ace, o piatră de chihlimbar și un șirag folosit pentru rugăciuni, ca parte a accesoriilor din îmbrăcămintea decedatului.
Descoperirea a fost făcută într-un monument funerar, unde se aflau și alte artefacte precum ace, o piatră de chihlimbar și un șirag folosit pentru rugăciuni. Fugelsnes a predat arheologilor monedele rare, care acum vor fi supuse unor analize suplimentare pentru a dezvălui mai multe despre istoria lor și contextul în care au fost găsite.