13 mart. 2024 | 10:06

Care este diferența dintre o cometă și un asteroid: Oamenii de știință au răspunsul

ACTUALITATE
Care este diferența dintre o cometă și un asteroid: Oamenii de știință au răspunsul

Dacă te afli în emisfera nordică, martie 2024 ar putea fi o lună palpitantă pentru observarea cometelor.

Pe de altă parte, doar cei cu adevărat pasionați se încumetă să observe asteroizii. Deci, care este diferența dintre un asteoid și o cometă?

Luminile orașului, esențiale în depistarea unei comete

Lumile orașului fac ca observarea unei comete să fie ceva rar pentru majoritatea oamenilor în zilele noastre, dar odinioară altfel stătea treaba.

Pe de altă parte, primul asteroid a fost descoperit în ziua de Anul Nou, în 1801.

Abia după aceea am început să ne dăm seama că există o nouă categorie care are vagă legătură cu o cometă.

Cometele sunt de obicei similare ca mărime cu asteroizii mici și medii. Motivul pentru care pot fi mult mai vizibile este pentru că sunt alcătuite în principal din gheață, cu puțin praf și posibil roci amestecate.

Cometele își schimbă compoziția pe măsură ce se apropie de Soare

Pe măsură ce se apropie de Soare, straturile exterioare ale gheții depășesc punctele de îngheț, care diferă în funcție de tipul de gheață.

Fără atmosferă pentru a menține produsele lichide, gheața anterioară scapă sub formă de gaze, un proces cunoscut sub numele de sublimare, luând cu ea și puțin praf.

O cantitate destul de mică de gheață poate acoperi o suprafață vastă în formă gazoasă și poate reflecta suficientă lumină solară încât să fie adesea destul de strălucitoare.

Asteroizii, fiind bucăți de rocă, cu puțin praf poate, nu fac nimic din toate acestea, deci diferența pare simplă. Gheața care creează difuzia se traduce printr-o cometă.

Așadar, cam asta ar fi explicația simplă, atunci când vine vorba despre diferențele notabile dintre o cometă și un asteroid. Evident, ambele sunt formațiuni cosmice care merită toată atenția pasionaților, dar asteroizii sunt cei care, la un moment dat, ar putea să ne creeze probleme, dacă ar ateriza pe suprafața planetei noastre, în funcție de mărimea lor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele