13 mart. 2024 | 15:01

Planeta Marte face un lucru bizar oceanelor de pe Pământ: Ce au descoperit cercetătorii, cum ne afectează

ACTUALITATE
Planeta Marte face un lucru bizar oceanelor de pe Pământ: Ce au descoperit cercetătorii, cum ne afectează

Descoperirea surprinzătoare a unor cicluri oceanice ale planetei Marte la adâncimi, care se repetă la fiecare 2,4 milioane de ani, a fost făcută în urma unei analize a recordului geologic de pe fundul mării.

Ce face planeta Marte

Cercetătorii au constatat că interacțiunea gravitațională între Pământ și Marte determină schimbări ciclice în curentul oceanic profund. Această descoperire ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă și să prevadă mai bine schimbările climatice ale Pământului în viitor.

Aceste cicluri de 2,4 milioane de ani sunt legate de alinierea orbitelor dintre Pământ și Marte și par să fie legate de variațiile radiației solare pe Pământ și de încălzirea globală. Totuși, este important de menționat că acest fenomen nu este legat de schimbările climatice antropogene pe care le experimentăm în prezent.

Studiul se bazează pe analiza a 293 de găuri de foraj adânc din întreaga lume, unde cercetătorii au descoperit dovezi ale a 387 de întreruperi în sedimente din ultimii 70 de milioane de ani. Aceste întreruperi sunt asociate cu perioade de climă mai caldă și au fost observate și în perioada maximului termic paleocen-eocen, acum aproximativ 56 de milioane de ani.

„Gravitația planetelor din Sistemul Solar interferează între ele și această interacțiune, numită rezonanță, schimbă excentricitatea planetară, o măsură a cât de aproape sunt orbitele lor de forma circulară,” explică geofizicianul Dietmar Müller de la Universitatea din Sydney.

Cercetătorii au fost surprinși de descoperirea lor, deoarece se așteptau ca un climat mai cald să conducă la un ocean adânc mult mai puțin activ. Cu toate acestea, descoperirea sugerează că oceanele pot fi mai rezistente la schimbările climatice decât se credea anterior.

„Datele noastre din adâncurile mării, care acoperă 65 de milioane de ani, sugerează că oceanele mai calde au o circulație profundă mai viguroasă”, afirmă Dutkiewicz.

„Acest lucru ar putea menține potențial oceanul în mișcare, chiar dacă circulația meridională atlantică s-ar încetini sau s-ar opri complet”.