08 mart. 2024 | 16:02

Laboratorul din București acuzat de Simona Halep, răspuns direct. Ce a transmis

SPORT
Laboratorul din București acuzat de Simona Halep, răspuns direct. Ce a transmis
Simona Halep.

Simona Halep a reușit să câștige procesul de la TAS care i-a redus pedeapsa de la 4 ani la 9 luni. Dubla câștigătoare de Grand Slam a acuzat laboratorul din București unde a dat probe de sânge, După această situație, laboratorul de control doping a reacționat. Ce a transmis.

Simona Halep, acuzații la adresa laboratorului din București

Tribunalul independent Sport Resolution de la Londra a suspendat-o patru ani pe Simona Halep, în septembrie 2023, pe baza unor neregularități din pașaportul biologic. Sportiva a atacat decizia la TAS și a obținut o reducere a pedepsei, de la 4 ani la 9 luni.

După revenirea în România, Simona Halep a vorbit despre perioada în care a fost suspendată și a atins și un subiect extrem de delicat. Ea a spus că proba de sânge dată în București a fost păstrată timp de aproximativ două ore la o temperatură greșită.

”Pentru mine a fost un șoc, ceva inexplicabil. Mi-e greu și acum, a fost cel mai mare șoc din viața mea să știu că eu stau la 10 minute de laborator și proba din București a fost testată neținând cont de reguli.

Au fost două ore și ceva în care sângele meu a stat la temperatura greșită”, a declarat Simona Halep, la Antena 3 CNN.

Reacția laboratorului din București

Laboratorul de la București a contraatacat și a dat un răspuns direct. A precizat că totul a fost făcut conform reglementărilor WADA.

”Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat WADA, nu este TA, SCA sau RMA. APMU (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului. (…)

Vezi și: Documentul semnat de Patrick Mouratoglou și ignorat de tribunalul de la Londra. Simona Halep a dezvăluit tot

Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici și a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA”, se arată, printre altele, în comunicatul Laboratorului de Control Doping din România.

”M-am simțit trădată”

Simona Halep a afirmat că s-a simțit trădată, în momentul în care a aflat ce s-a întâmplat în laboratorul de la București, mai ales că acest lucru putea să îi distrugă întreaga carieră.

Bineînțeles că tribunalul a fost surprins că s-a întâmplat așa ceva, iar eu mi-am exprimat că o carieră de 25 de ani poate fi distrusă prin neglijență, prin rea-voință. Nu se poate întâmpla așa ceva! Am spus cuvântul trădare, așa m-am simțit.

Vezi și: Moment istoric bifat de Simona Halep la revenirea în circuit. Nu s-a mai întâmplat în tenis

Niciodată nu am cerut să fiu favorizată, nici când eram la turnee și puteam să îmi aleg terenul de antrenament. Dar am ținut să se respecte niște reguli și să fiu testată așa cum trebuie”, a spus fostul lider mondial.

Simona Halep va reveni pe teren la Miami Open, care va avea loc în perioada 19-31 martie.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele