07 mart. 2024 | 06:00

Noua lege a pensiilor, în forma finală. Ce trebuie să știe pensionarii, cum sunt afectați de schimbările de la Guvern

ACTUALITATE
Noua lege a pensiilor, în forma finală. Ce trebuie să știe pensionarii, cum sunt afectați de schimbările de la Guvern

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost deja aprobate, aducând schimbări importante pentru pensionarii din România.

Cu aceste noi prevederi, toate pensiile vor fi recalculate după o formulă nouă, garantând că nicio pensie nu va scădea ca efect al legislației actualizate.

Schimbările din sistemul de pensii din România

În ianuarie 2024, pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, iar în septembrie 2024, pensionarii vor beneficia de pensiile recalculate. Este prima dată când, în același an, are loc atât o majorare a pensiilor cât și o recalculare a acestora. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, subliniază că reforma sistemului de pensii vizează asigurarea sustenabilității și introducerea echității între pensionari și viitorii pensionari, promițând corectarea inechităților existente.

Pentru a beneficia de pensia minimă, noile reglementări stipulează că este necesar un stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani, excluzând anumite perioade asimilate sau necontributive. De asemenea, legea prevede egalizarea vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani, proces care va fi eșalonat până în anul 2035. Femeile care au născut și crescut copii beneficiază de reduceri ale vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii crescuți.

Legea introduce și conceptul de puncte suplimentare pentru cei care depășesc un anumit număr de ani de cotizare, stimulând prelungirea vieții profesionale. Aceste puncte suplimentare contribuie la creșterea cuantumului pensiei, reflectând principiul conform căruia pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală.

Nu vor exista pensii mai mici după recalculare, dar multe vor fi neschimbate

O noutate importantă este că, în cazul în care recalcularea pensiilor duce la un cuantum mai mic decât cel anterior, pensionarul va continua să primească pensia în cuantumul anterior, până la obținerea unei valori mai mari ca urmare a majorării valorii punctului de referință.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, oferă un exemplu concret care ilustrează modul de calcul al pensiilor după noua legislație. Un pensionar cu 36 de ani de contributivitate și cu anumite puncte de stabilitate acumulate va beneficia, începând cu 1 septembrie 2024, de o pensie de 4.024 de lei, marcând o creștere de 65% față de pensia actuală.

Cu aceste modificări, guvernul își propune să asigure un sistem de pensii mai echitabil și sustenabil, răsplătind în mod just contribuțiile pensionarilor la sistemul de asigurări sociale. Pentru pensionari, este vital să înțeleagă noile prevederi și să se informeze cu privire la modul în care acestea le vor afecta pensiile, asigurându-se că beneficiază de toate drepturile cuvenite sub noua legislație.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele