04 mart. 2024 | 07:00

România în Air Schengen vine cu un stres în plus pentru românii care călătoresc în străinătate. Ce se întâmplă la aeroport

ACTUALITATE
România în Air Schengen vine cu un stres în plus pentru românii care călătoresc în străinătate. Ce se întâmplă la aeroport

România a obținut, în sfârșit, aprobarea de a se alătura spațiului Schengen, începând cu luna martie 2024, în urma unui acord politic cu Austria și Bulgaria.

Acesta reprezintă un moment istoric pentru România și Bulgaria, permițând accesul la avantajele spațiului Schengen la frontierele aeriene și maritime, cu discuții ulterioare pentru aplicarea acestuia și la frontierele terestre​​. Spațiul Schengen include 26 de țări, permițând libertatea de circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului​​.

Provocări la Aeroportul Henri Coandă Otopeni

„În continuarea măsurilor luate pentru implementarea fluxurilor Schengen / non- Schengen la Aeroportul Internațional Henri Coandă București, începând de vineri, 1 martie 2024, porţile de control automat la frontieră (ABC – automatic border control) vor fi relocate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră de pe actualul flux de Plecări Internaționale pe viitorul flux de Plecări non-Schengen. Astfel, temporar, capacitatea de procesare va fi redusă”, au anunțat oficialii CNAB (Compania Naţională Aeroporturi București).

Implementarea fluxurilor Schengen și non-Schengen la Aeroportul Internațional Henri Coandă București aduce cu ea o serie de provocări. În luna martie 2024, capacitatea de procesare a călătorilor va fi temporar redusă pentru relocarea porților de control automat la frontieră (ABC) de pe actualul flux de Plecări Internaționale pe viitorul flux de Plecări non-Schengen. Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), împreună cu Poliția de Frontieră, lucrează pentru a minimiza disconfortul pasagerilor pe durata acestei tranziții.

Avantajele și responsabilitățile membrilor Schengen

Aderarea la spațiul Schengen aduce numeroase beneficii pentru România și cetățenii săi, inclusiv eliminarea controalelor la frontierele interne cu alte țări membre, facilitând astfel călătoriile și transportul. Totuși, România trebuie să își asume responsabilitățile ce vin odată cu această aderare, precum controlul eficient al frontierei externe a spațiului Schengen și cooperarea în domeniul securității cu celelalte țări membre​​.

În concluzie, intrarea României în spațiul Schengen marchează un pas important în integrarea europeană a țării, deschizând noi oportunități pentru cetățeni, dar și provocări logistice temporare la principalele puncte de trecere a frontierei, precum Aeroportul Henri Coandă. Este esențial ca pasagerii să fie pregătiți pentru posibile întârzieri și să urmărească informațiile oficiale pentru a asigura o tranziție cât mai lină.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele