28 feb. 2024 | 17:13

Semifinalista de la Australian Open, clipe de coșmar în Odesa: ”Noaptea încep atacurile masive cu drone”

SPORT
Semifinalista de la Australian Open, clipe de coșmar în Odesa: ”Noaptea încep atacurile masive cu drone”
Anihilarea dronelor în regiunea Odesa. Foto: Profimedia

Dayana Yastremska din Ucraina a fost aproape de marea finală la Australian Open. După performanța de la Antipozi a mers acasă, la Odesa, unde a stat câteva zile și a povestit momentele grele prin care a trecut.

Ce a pățit tenismena la Odesa

Dayana Yastremska a devenit a doua sportivă din istorie care a ajuns în semifinale la Australian Open după ce a jucat în calificări. Christine Matison, în 1978, bifa penultimul act de la Melbourne după calificările pentru tabloul principal. După eliminarea din Australia, tenismena și-a dorit să meargă câteva zile acasă, la Odesa, oraș port la Marea Neagră.

Aflată la San Diego în această săptămână pentru turneul de categorie WTA 500, Dayana Yastremska (23 de ani, 33 WTA) a povestit că a petrecut o săptămână dificilă în Ucraina, țară aflată în plin război cu Rusia.

Semifinalista de la Australian Open, clipe de coșmar în Odesa: ”Noaptea încep atacurile masive cu drone”

Dayana Yastremska, numărul 33 WTA. Foto: Profimedia

De obicei la 1 sau 2 noaptea încep atacurile masive cu drone. A trebuit să ne ascundem într-o parcare subterană de trei ori într-o săptămână. Nu m-am odihnit absolut deloc”, a spus Dayana într-o conferință de presă.

E greu să joci împotriva sportivelor din Rusia. Sunt sportivi, sunt oameni. Încerci să separi aceste lucuri, dar e dificil. În același timp, realizezi în interiorul tău că joci împotriva cuiva care îți atacă țara, care omoară copii, oameni din țara ta”, a mai spus tenismena.

A fugit din calea războiului în România

În 2022, Dayanei Yastremska fugea de războiul din Ucraina în România, singura țară în care putea evada din Odesa. Atunci, a ajuns cu bacul prin vama Isaccea însoțită de sora mai mică, după ce petrecuse două zile într-o parcare subterană din țara natală, alături de familia sa.

Cele două n-au rămas în România, ci și-au continuat apoi drumul spre Vest, Dayana având reședința în nordul Franței, la Lyon.

Vezi și: O tenismenă din Ucraina a dat mâna cu adversara din Rusia la Australian Open 2024. Ce riscă aceasta

În acele zile, jucătoarea a publicat mai multe imagini pe rețelele sociale din vama Isaccea și le transmitea părinților săi un mesaj emoționant.

După ce am petrecut două nopți într-o parcare subterană, părinții mei au luat decizia să mă trimită pe mine și pe sora mea mai mică în afara Ucrainei, cu orice preț.

Mamă, tată, vă iubim foarte mult, aveți grijă de voi. Te iubesc, țara mea! Ucraineni, aveți grijă de viețile voastre”, scria Dayana Yastremska, în 2022, pe Instagram.

Echipa de tenis feminin a României va juca în barajul de calificare pentru Billie Jean King Cup cu Ucraina în deplasare, la Florida, în luna aprilie. Dayanei Yastremska face și ea parte din echipa ucraineană.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele