27 feb. 2024 | 17:17

Roman Abramovici, fostul patron al lui Chelsea, aproape să-l salveze pe Navalnîi de închisoare. Ce plan avea acesta

SPORT
Roman Abramovici, fostul patron al lui Chelsea, aproape să-l salveze pe Navalnîi de închisoare. Ce plan avea acesta

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit într-o închisoare din Siberia, la jumătatea lunii februarie, la 47 de ani. Miliardarul rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului Chelsea, a încercat să-l salveze pe disident dar nu a mai apucat. Planul a fost dezvăluit.

Planul lui Roman Abramovici înainte de moartea lui Navalnîi

Roman Abramovici, fostul patron al clubului Chelsea, a mai fost implicat în negocieri de pace la începutul invaziei rusești în Ucraina. Acesta are legături la vârf atât în Occident, cât și în Rusia și a încercat să-l salveze și pe opozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.

La aproape două săptămâni de la deces, au apărut dezvăluiri potrivit cărora Roman Abramovici a fost principalul mediator al unui schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite ale Americii. Cel vizat ar fi fost Aleksei Navalnîi, informează Politico.

Roman Abramovici, fostul patron al lui Chelsea, aproape să-l salveze pe Navalnîi de închisoare. Ce plan avea acesta

Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie.

Într-un videoclip publicat pe YouTube, intitulat ”De ce l-a ucis Putin pe Navalnîi acum?”, Maria Pevchikh, o apropiată a opozantului rus a spus că, timp de mai multe luni s-a făcut lobby pentru un schimb de prizonieri care îl implica pe Navalnăi, iar „până în primăvara anului trecut, planul nostru a fost aprobat”.

Navalnîi ar fi trebuit să fie liber în zilele următoare pentru că obținusem o decizie privind schimbul său”, a spus ea, potrivit sursei citate. Maria Pevchikh a adăugat că miliardar rus Roman Abramovici a fost intermediar între oficialii occidentali și Vladimir Putin în negocierea acordului.

Cine erau implicați în schimbul de prizonieri

Înțelegerea l-ar fi implicat pe Vadim Krasikov, un agent FSB închis în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen în 2019, și doi cetățeni americani. Se pare că ar fi fost vorba despre jurnalistul american Evan Gershkovich și Paul Whelan, amândoi închiși în Rusia sub acuzații de spionaj considerate ca fiind fabricate.

Vezi și: Cine a fost Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin. Viața tumultoasă a celui care putea să dărâme “dictatura”

Maria Pevchikh a mai precizat că a primit confirmarea că un astfel de schimb va avea loc pe data pe 15 februarie. Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie, din cauze neclare. Disidentul era încarcerat în penitenciarul din Districtul Autonom Yamal-Neneț și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul unei plimbări, iar tentativele de resuscitare nu au dat rezultat.

Roman Abramovici, lovit de sancțiunile Occidentului

Roman Abramovici, care deţine şi cetăţenia israeliană, a devenit unul din cei mai puternici oameni de afaceri de după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Revista Forbes îi estimează averea la 9,2 miliarde dolari.

În mai 2022, miliardarul anunța vânzarea clubului Chelsea pentru suma de 5,3 miliarde de dolari, la aproape trei luni după ce fusese lovit de sancţiunile occidentale.

Vezi și: Cum l-a convins Giovanni Becali pe Roman Abramovich să-i dea bani pentru un bolid Rolls-Royce. Discuția fabuloasă cu magnatul rus

Rusul cumpărase echipa londoneză în 2003. Cu el patron, Chlesea a câștigat, printre altele, patru titluri în Anglia și două Ligi ale Campionilor.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele