08 feb. 2024 | 14:51

Câți bani plătește Simona Halep pentru procesul de la TAS. Suma cu care sunt plătiți judecătorii de la Lausanne

SPORT
Câți bani plătește Simona Halep pentru procesul de la TAS. Suma cu care sunt plătiți judecătorii de la Lausanne

Simona Halep este prezentă la TAS, acolo unde dispută meciul carierei. Ea încearcă să scape de suspendarea primită după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Fostul număr 1 WTA trebuie să plătească sume importante de bani pentru procesul de la Lausanne.

TAS, despre verdictul în cazul Halep

Simona Halep a contestat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) suspendarea de patru ani pentru dopaj și se află la Lausanne pentru audieri, cu ușile închise. Miza apelului este una foarte mare pentru sportivă, deoarece ”decizia TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”.

Pe data de 8 februarie, la TAS a ajuns şi fostul antrenor al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, cel care i-a recomandat şi administrat sportivei suplimentele contaminate. Procesul se încheia pe data de 9 februarie, apoi judecătorii trebuie să dea un verdict. ”În acest moment nu putem să anticipăm când se va da soluționarea”, a anuțat TAS. Sportiva din Constanța speră într-o reducere a pedepsei  sau chiar anularea acesteia.

Câți bani plătește Simona Halep pentru procesul de la TAS. Suma cu care sunt plătiți judecătorii de la Lausanne

Simona Halep și avocatul Howard L. Jacobs. Sursa foto; Profimedia

Ce sumă plătește Simona Halep pentru procesul de la Lausanne

Procesul de la TAS de întinde pe o perioadă de trei zile, iar  Simona Halep este nevoită să scoată din buzunar sume importante de bani. Astfel, fiecare parte implicată în litigiu trebuie să plătească sume egale din costurile administrative pentru mediere, în valoare totală de 1.070 de euro. În plus, mediatorii TAS sunt plătiţi cu 215 euro pe oră, iar audierile durează în fiecare zi, în medie, șapte-opt ore.

Vezi și: Simona Halep, a doua zi de audieri la TAS. Ce a fost întrebat Patrick Mouratoglou la tribunal și cât a stat

De asemenea, TAS mai menţionează că mediatorii pot să solicite rambursarea cheltuielilor pentru tansport, pentru cazare (până la 375 euro pe noapte), decontarea meselor (până la 160 euro pe zi) și a altor cheltuieli cum ar fi telefon, fax, poştă sau cheltuieli de secretariat, până la suma de 215 euro, potrivit ProSport.

”Va fi imposibil ca Halep să obțină o achitare”

Simona Halep a susținut mereu că este nevinovată şi a precizat că „nu a luat niciodată niciun produs interzis în mod intenţionat”, de aceea este încrezătoare că va obține o decizie favorabilă la TAS. Însă avocatul Cristian Cernodolea, înregistrat la baroul din Anglia și Țara Galilor, nu-i dă mari șanse de reușită sportivei și explică și de ce.

Nu vreau să folosesc cuvinte mari sau dure, dar cred că va fi imposibil ca Halep să obțină o achitare la TAS. Dacă Simona va fi achitată, o asemenea decizie ar crea un precedent juridic foarte periculos. Valabil pentru orice altă procedură de doping / antidoping pe viitor.

Vezi și: Ce a declarat Simona Halep după 10 ore de audieri la TAS. Doctorul care o acuză pe româncă: ”Mi-ar fi rușine!”

Oricât de puternice vor fi dovezile din tabăra Halep, în cazul în care aceste dovezi palpabile legate de varianta contaminării vor exista, ele nu o pot achita pe Simona. Pentru că, în acest dosar, vorbim de genul de infracțiune disciplinară în care nu prea se ține cont de modalitatea în care substanța interzisă ți-a ajuns în organism”, a declarat Cristian Cernodolea, pentru Adevărul.

Simona Halep a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise și a unei ”metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele