07 feb. 2024 | 16:56

Descoperire incredibilă: Metale găsite în Oceanul Pacific sunt obiecte „extraterestre”

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă: Metale găsite în Oceanul Pacific sunt obiecte „extraterestre”

Metalele găsite în Oceanul Pacific sunt obiecte „extraterestre”: un nou studiu al fizicianului de la Harvard Avi Loeb descoperă că până la 10% au compoziții din afara sistemului nostru solar – și „nu cenușă de cărbune, așa cum susțin criticii”.

Ce sunt, de fapt, metalele descoperite în Pacific

Un fizician de la Harvard a publicat un studiu care dezvăluie că fragmentele respective nu sunt cenușă de cărbune. Avi Loeb a analizat 850 de fragmente, constatând că 10% au elemente „extraterestre”.

Fizicianul de la Harvard a dezvăluit că până la 10% dintre fragmentele recuperate din Oceanul Pacific conțin elemente „extraterestre” nevăzute în sistemul nostru solar. Avi Loeb a declarat pentru DailyMail că el și echipa sa și-au finalizat analiza a 850 de fragmente, găsind o nouă clasă de compoziție elementară diferențiată, etichetată BeLaU – și „nu cenușă de cărbune, așa cum susțin unii oameni”.

Compoziția includea beriliu, lantan și uraniu, care se găsesc pe Pământ, dar au fost aranjate în modele care nu se potrivesc cu aliajele planetei noastre.

„Am studiat mai mult de o duzină de sferule BeLaU și am arătat că acestea sunt distinct diferite de cenușa de cărbune pe baza abundenței a 55 de elemente din tabelul periodic”, a spus Loeb.

„Dincolo de orice îndoială rezonabilă, acest lucru exclude interpretarea cenușii de cărbune care a fost sugerată de patru persoane”.

Vezi și: Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific. Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

Ce spun cercetătorii

Descoperirile echipelor au susținut acum că meteorul IM1 detectat în 2014 a fost primul vizitator interstelar al Pământului. Cea mai recentă lucrare a fizicianului de la Harvard, publicată în ianuarie, descompune clasificarea sferulelor.

După descoperirea lui Oumuamua în 2017, Loeb a teoretizat – în ciuda multor critici – că, probabil, mai multe obiecte interstelare au trecut pe lângă Pământ. Ipoteza a fost justificată în 2019, când Loeb și echipa sa au descoperit că o minge de foc de mare viteză, meteorul IM1, a avut, de asemenea, origini interstelare și a precedat Oumuamua.

Loeb a declarat pentru DailyMail.com că mostrele au fost studiate de trei laboratoare: Universitatea din California, Berkley, Bruker Corporation și Universitatea Harvard.

Probele au fost împărțite în trei tipuri de compoziție: sfere bogate în silicați sau de tip S, Ferich (Fe) sau de tip I și unele sticloase sau de tip G. Aproximativ 78% cad de-a lungul celor de tip S, G și I.

Un alt grup a fost etichetat „diferențiat”, care s-a dovedit a avea siliciu (Si) și magneziu (Mg) mai mari, împreună cu rapoarte crescute de aluminiu (Ai) și Si.

„Aceste elemente sunt astfel numite diferențiate, ceea ce înseamnă că sunt probabil derivate din rocile crustale ale unei planete diferențiate; le etichetăm ca sferule de tip D, caracterizate prin Mg/Si’, se arată în studiu.

Vezi și: Ce faci atunci când asiști la prăbușirea unui meteorit? Dumitru Prunariu: „Martorii trebuie să observe” EXCLUSIV