07 feb. 2024 | 10:09

Unde se află „Marea Pierdută”, cel mai adânc lac subteran: De ce n-a ajuns nimeni vreodată la fundul apei

ACTUALITATE
Unde se află

Marea Pierdută este un punct de atracție major pentru milioane de turiști ce se găsește în Parcul Național „Great Smoky Mountains” din statul Tennessee, SUA.

Marea Pierdută se află în SUA

Conform rapoartelor din presa internațională, Marea Pierdută din acest parc nu a fost niciodată complet explorată, cu niciun cercetător reușind să ajungă la fundul său. Lacul este cunoscut pentru tunelurile sale misterioase, care au rămas neexplorate în totalitate. În timp, numeroase fenomene naturale din zonă, printre care se numără și Marea Pierdută, au rămas enigme pentru exploratori din întreaga lume. Este un lac subteran în care înotul este posibil, iar se crede că este cel mai adânc din lume.

Deși titlul pentru cel mai adânc lac din lume este deținut momentan de lacul din peștera „Dragon’s Breath” din Namibia, Marea Pierdută din Tennessee se crede că este chiar mai adâncă. Cu toate acestea, toate încercările de a ajunge la fundul lacului au eșuat până acum din cauza complexității rețelei sale de tuneluri subacvatice, așa cum au dezvăluit mai multe rapoarte din presa internațională. Exploratorii au folosit tehnologie avansată, cum ar fi echipamentele cu sonar, dar labirintul subacvatic le-a dovedit că este de neînvins.

„Pare a fi o masă infinită de apă”, au declarat cercetătorii, citând presa internațională.

Vezi și: Misterul celui mai mare ghețar din România. E cât Casa Presei Libere, descoperirea naturală din adâncuri care i-a uimit pe cercetători

Cum a fost descoperită

Singurele dimensiuni cunoscute ale Mării Pierdute sunt lungimea și lățimea, măsurate la 243 de metri, respectiv 67 de metri. Aceste măsurători sunt bazate doar pe ceea ce este vizibil din suprafața lacului din Parcul Național „Great Smoky Mountains”. Astăzi, Marea Pierdută din Tennessee a devenit o destinație turistică populară, atrăgând milioane de vizitatori care vin să înoate sau să facă plimbări cu barca. De asemenea, numeroase specii de pești continuă să trăiască în lac, așa cum este prezentat într-un documentar realizat de CBS Mornings.

Conform rapoartelor din presa internațională, descoperirea Mării Pierdute a avut loc în anul 1905. Un tânăr de numai 13 ani, pe nume Ben Sands, a intrat în peșteri din pură curiozitate și dorința de joacă. În timp ce se aventura printr-un tunel cu diametrul unei roți de bicicletă și s-a deplasat pe o distanță de peste 12 metri, băiatul a căzut în lac. Din fericire, adâncimea apei în zona unde a avut loc incidentul era redusă și el a reușit să supraviețuiască.

Vezi și: Record mondial Guinness: Unde era cel mai mare lac care a existat vreodată pe Pământ

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele