06 feb. 2024 | 10:05

Planeta se schimbă și nu în bine. Pragul critic pe care l-a depășit încălzirea globală, vom „fierbe la foc mic”

ACTUALITATE
Planeta se schimbă și nu în bine. Pragul critic pe care l-a depășit încălzirea globală, vom „fierbe la foc mic”

Planeta s-a încălzit mai mult, începând cu Revoluția Industrială, decât se estimase anterior. Cu alte cuvinte, temperatura lumii a depășit deja baremul de 1,5°C, față de epoca pre-industrială.

Acest lucru înseamnă că limitele asumate de lume în Acordul de la Paris din 2015 au fost deja depășite. Cu toate acestea, unii oameni de știință și-au exprimat scepticismul cu privire la afirmație.

Chiar și după inventarea termometrului, timp de secole, măsurătorile directe ale temperaturii aerului au fost limitate la părți ale planetei.

Nu am început să înregistrăm sistematic temperaturile apei până la mijlocul secolului al XIX-lea, și chiar și atunci numai pe rute maritime dens circulate.

Este normal să existe scepticism în jurul ideii că rezultatele de la o singură locație sunt mai precise decât cele colectate, chiar și în mod fragmentar, în întreaga lume.

Cum stă planeta noastră, de fapt

Cele mai multe date despre temperatură colectate pe uscat sunt supuse unei variații locale extreme, astfel încât sunt necesare multe puncte de date pentru a lămuri lucrurile.

O echipă de cercetători a folosit bureți colectați de la 33-91 de metri adâncime, parte a ceea ce este numit Stratul Mixt al Oceanului.

Acești bureți cresc foarte lent, așa că unele exemplare datează de acum 300 de ani. Întocmai coralilor, temperaturile apei în care trăiesc bureții se înregistrează în cantitatea de stronțiu încorporată în scheletele lor de carbonat de calciu.

Vezi și: Încălzirea globală începe să-și arate colții. Anul 2023, oficial cel mai fierbinte din istorie

Comparând schimbările de temperatură pe care le-au experimentat bureții începând din 1960 cu condițiile globale, se arată o potrivire evidentă.

Acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să concluzioneze că eșantionul lor ar trebui, de asemenea, să fie un bun indicator al condițiilor climatice globale în timpuri mai vechi când alte surse erau mai puțin fiabile.

Vezi și: Încălzirea globală bate record după record: cum înțelegi mai bine schimbările climatice, cum te afectează

Stabilirea temperaturilor pre-industriale este o chestiune complicată

Stabilirea temperaturilor pre-industriale este complicată de faptul că între 1790 și 1840 o serie de erupții vulcanice mari au produs răcire temporară substanțială.

Bureții din acest studiu dezvăluie această răcire, dar oferă și un ghid al temperaturilor între anii 1700 și 1790, și între 1840 și 1860, care ar trebui considerate linia de bază adevărată pre-industrială. Din mijlocul secolului al XIX-lea, efectele activității umane devin clare, cu rate de încălzire accelerând începând din 1960.

Dacă au dreptate, temperaturile în secolul al XVIII-lea erau cu jumătate de grad mai joase decât estimează IPCC. Prin urmare, temperaturile moderne sunt deja cu peste 1,5°C mai mari.

Vezi și: Pământul „fierbe”: deși mulți nu cred în încălzirea globală, ne paște o catastrofă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele