31 ian. 2024 | 06:30

Vestea proastă a momentului pentru românii născuți înainte de 1970. Nu ți-ai dori să ai peste 50 de ani în România, este oficial

ACTUALITATE
Vestea proastă a momentului pentru românii născuți înainte de 1970. Nu ți-ai dori să ai peste 50 de ani în România, este oficial

Recent, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a publicat un raport îngrijorător privind situația forței de muncă în România.

În special pentru cei născuți înainte de 1970, raportul arată clar că persoanele cu vârsta de peste 50 de ani întâmpină dificultăți considerabile în găsirea unui loc de muncă.

Citește și: Locurile de muncă ale viitorului: Pentru ce joburi ar trebui să te pregătești de acum, ca să „furi startul”

Dacă ești născut înainte de 1970, greu îți mai găsești de lucru

Din totalul de 3.439 de şomeri înregistrați în judeţul Botoşani, un număr alarmant de 1.680 sunt persoane de peste 50 de ani. În detaliu, 775 dintre aceștia au între 50 și 55 de ani, în timp ce 905 au peste 55 de ani. Această situație plasează grupul de vârstă de peste 50 de ani ca având cea mai mare pondere în rândul şomerilor.

În contrast, tinerii între 25 și 29 de ani își găsesc cel mai ușor de muncă, cu doar 118 persoane din această categorie fiind înregistrate ca șomere. De asemenea, din categoria de vârstă până la 25 de ani, sunt 457 de şomeri, iar între 30 și 39 de ani, numărul acestora este de 392.

Citește și: Cum au ajuns tinerii de azi dependenți de banii părinților. Mulți nici nu s-au mutat din căminul părintesc, deși au un loc de muncă

Nu ajută nici lipsa studiilor superioare

Când vine vorba de nivelul de educație, șomerii cu studii gimnaziale reprezintă cea mai mare parte, cu 41,00% din totalul șomerilor. Persoanele cu studii primare și fără studii constituie 21,00%, în timp ce cei cu învăţământ liceal și profesional reprezintă fiecare aproximativ 17%. Surprinzător, doar 2,3% dintre șomeri au studii superioare.

Din punct de vedere al mediului de rezidență, majoritatea șomerilor (2.384) provin din mediul rural, în timp ce 1.055 sunt din mediul urban.

În fața acestei situații sumbre, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale intervine cu o măsură de sprijin. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) dispune pentru anul 2024 de un buget generos de 896 milioane de lei, destinat subvenționării locurilor de muncă pentru șomerii din categorii vulnerabile.

Aceasta include persoanele de peste 45 de ani, părinții unici susținători ai familiilor monoparentale, tinerii sub 29 de ani, persoanele cu dizabilități, absolvenții fără experiență și șomerii de lungă durată.

Prin aceste măsuri, guvernul speră să atenueze dificultățile cu care se confruntă persoanele în vârstă în accesul la piața muncii, deși realitatea actuală rămâne una provocatoare pentru această categorie de vârstă

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele