31 ian. 2024 | 15:27

Oamenii de știință, mai nădăjduiți ca niciodată că Perseverence a găsit deja viață pe Marte

ACTUALITATE
Oamenii de știință, mai nădăjduiți ca niciodată că Perseverence a găsit deja viață pe Marte

Dacă semnele de viață există într-adevăr pe Marte, există o șansă ca roverul Perseverance să fi trecut deja peste ele. Imaginile radar subterane sugerează că el caută locul perfect pentru viața microbiană fosilizată. Iată despre ce semne de viață pe Marte e vorba.

Viață pe Marte

În timp ce exploratorul robot, poreclit Percy, străbate un peisaj vechi de trei miliarde de ani, instrumentele sale au confirmat că cel puțin un crater marțian a fost umplut cu apă cu mult timp în urmă.

Oamenii de știință au bănuit cu tărie că craterul Jezero a conținut odată un sistem de delte, deoarece suprafața sa deține semnele revelatoare ale unei albii uscate de lac, alimentat de un râu antic. De aceea, un rover de pe Marte a fost trimis să investigheze craterul în februarie 2021.

Acum că cercetătorii pot privi sub exteriorul prăfuit al lui Jezero, ei sunt mai încântați ca niciodată de posibilitatea ca Percy să fi găsit deja semne de viață extraterestră.

„De pe orbită putem vedea o grămadă de depozite diferite, dar nu putem spune cu siguranță dacă ceea ce vedem este starea lor originală sau dacă vedem concluzia unei lungi povești geologice”, explică planetaristul și autorul David Paige de la Universitatea din California Los Angeles (UCLA).

„Pentru a spune cum s-au format aceste lucruri, trebuie să privim sub suprafață”.

Vezi și: Dovada vieții pe Marte ar fi fost găsită acum 50 de ani. Ce s-a întâmplat cu ea, de fapt

Dintre toate cele șapte unelte de la bordul Perseverance, radarul care pătrunde la sol, numit pe scurt RIMFAX, este poate cea mai mare superputere a sa. Acest sistem are capacitatea de a detecta gheața sau apa sărată la mai mult de 10 metri sub suprafața prăfuită și poate mapa straturi de sol și rocă până la 20 de metri.

Pentru o bună parte a anului trecut, Perseverance s-a plimbat de-a lungul marginii de vest a craterului Jezero și și-a folosit radarul pentru a sonda suprafața de dedesubt. Datele pe care le-a colectat au oferit acum o privire fără precedent sub suprafața marțiană, chiar în locul în care oamenii de știință bănuiesc că ar fi fost un lac.

Ce a descoperit Perseverance

Imaginile subterane sugerează cu tărie că bănuiala a fost corectă. Sub presupusa deltă, o echipă internațională de cercetători a găsit dovezi că un crater vechi de patru miliarde de ani, creat în urma unui impact al unor asteroizi, a fost umplut ulterior cu sedimente și roci mai tinere.

Descoperirile susțin datele RIMFAX anterioare dintr-o locație separată, care au relevat pante neașteptate în straturile de sedimente depuse în crater.

Aceste sedimente mai tinere ar fi putut fi transportate în crater prin apă sau activitate vulcanică, dar noile date radar de la Percy sugerează că prima ipoteză este mai probabilă. Sub marginea vestică a lui Jezero, straturile orizontale de sedimente subterane par să fi fost așezate într-un mediu apos care semăna cu un lac pământesc.

Acest lac ar fi putut ocupa o bucată considerabilă din craterul Jezero, eventual întinzându-se până la 7 kilometri, deși este nevoie de explorare suplimentară pentru a confirma acest lucru. De-a lungul timpului, nivelul apei sale a variat, uneori umflandu-se, alteori disipându-se. Pe măsură ce lacul s-a retras, a creat o rețea de brațe apoase asemănătoare deltei. Pe măsură ce râul s-a umflat, a format din nou un lac.

Dacă Marte este asemănător Pământului, un astfel de mediu apos de lungă durată ar fi un loc ideal pentru formarea vieții microbiene. Deja, Percy a forat și a capturat mai multe mostre de sedimente din această regiune. Inventarul său este plin în proporție de 60%.

Unele dintre rocile și praful pe care Percy le-a adunat chiar prezintă semne interesante ale compușilor organici. Dar până când nu este trimisă o misiune pentru a colecta roadele muncii roverului, este imposibil de spus dacă acești compuși provin din surse biologice sau geologice.

Vezi și: Viața pe Marte ar putea exista în locuri neașteptate. Unde o caută oamenii de știință, care sunt șansele