25 ian. 2024 | 14:40

Sărăcim pe zi ce trece. Valoarea coșului minim de cumpărături crește ca Făt Frumos: La cât a ajuns

ACTUALITATE
Sărăcim pe zi ce trece. Valoarea coșului minim de cumpărături crește ca Făt Frumos: La cât a ajuns

Mâncarea devine din ce în ce mai costisitoare pentru români, într-un ritm care depășește cu mult creșterea salariului minim.

Coșul minim de cumpărături a înregistrat o creștere semnificativă, de 18%, față de începutul anului 2023. Asta înseamnă că suma minimă alocată pentru alimente a crescut de două ori mai mult decât salariul minim, în ultimele 12 luni.

Pentru aproximativ 30% din salariații care câștigă salariul minim, această evoluție reprezintă o provocare majoră.

Cu un salariu net de 2.079 lei lunar, aceștia sunt nevoiți să aloce aproximativ un sfert din veniturile lor pentru ceea ce experții numesc „coșul minim de supraviețuire”.

Vezi și: Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Europa

Vezi și: România, o țară a extremelor și sărăciei acute. ”Dacă stăm în București, Cluj, Iași… credem că viața nu e așa de grea”

Ce s-a aflat din datele colectate

Conform datelor colectate și analizate de site-ul Picodi.com, citat de Digi24, un coș alimentar de bază, format din produse esențiale precum pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume, costă în jur de 503 lei.

Studiul cu pricina subliniază faptul că aceste cantități acoperă necesarul unei persoane obișnuite pentru a asigura supraviețuirea.

Scumpirea accelerată a coșului minim de cumpărături aduce presiuni suplimentare asupra bugetelor gospodăriilor, iar această tendință îi afectează în special cei cu venituri modeste, dar nici ceilalți nu o mai duc chiar atât de bine.

Luând în discuție creșterea continuă a prețurilor, se pune întrebarea despre măsurile pe care autoritățile le vor lua pentru a gestiona această problemă și a asigura accesul la alimente pentru toți cetățenii.

Evident, se pare că nimeni nu mai are speranță că lucrul acesta se va mai întâmpla, indiferent cine ar guverna România.

Vezi și: Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea

Vezi și: Experimentul social care măsoară sărăcia și cauzele pentru care unii oameni nu se descurcă. Ce s-a aflat

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele