Microsoft Touch – Un mouse cat se poate de sensibil [REVIEW]
Va mai aduceti aminte vremurile in care cel putin o data pe saptamana desfaceam mouse-ul pentru a-i curata interiorul si bila? Uau, da, pare asa demuuult! Pentru cei care nu au apucat astfel de timpuri, vreau sa stiti ca nu era nimic ciudat sau obositor in aceasta operatiune, ci pur si simplu era necesar pentru a te putea bucura de miscari cat mai fluide ale soricelului. Astazi, cand suntem inconjurati de tot felul de senzori care mai de care mai stralucitori si mai performanti fie optici, cu led, cu laser capabili sa citeasca mii de DPI intr-o secunda, bila din mousii copilariei ramane doar o amintire si in cel mai bun caz o piesa de muzeu. Nici nu cred ca exista nostalgici, nu?
Din categoria “soarecii viitorului” face parte si vedeta celor de la Microsoft, mult prea “sensibilul” Touch Mouse. Acesta inglobeaza cele mai noi tehnologii ale companiei in materie de periferice si promite sa revolutioneze modul in care folosim mouse-ul in fiecare zi. Ramane sa hotaram pe parcursul acestui review in ce masura dotarile de ultima generatie reprezinta un avantaj pentru utilizatorul final sau mai degraba un moft care da bine in fisa de specificatii.
Design si calitatea materialelor/asamblarii:
Inca de cand incepi sa despachetezi “soricelul” iti dai seama ca ai de-a face cu un produs ce se vrea a fi premium, feeling indus cu succes pana si de calitatea si forma ambalajului. Se vede clar ca a fost acordata o atentie sporita in cazul micutului soricel, cutia fiind proiectata in asa fel incat sa joace rolul unei adevarate vitrine pentru Touch Mouse.
Dupa ce reusesti sa scapi de pretentiosul ambalaj te “lovesti” de forma si design-ul mouse-ului, ambele extrem de futuriste si total diferite de ce ai vazut pana acum. In cazul perifericelor avem de-a face cu un trend destul de ciudat pentru ca tot ce inseamna nou si se vrea mai special exagereaza de cele mai multe ori in butoane, culori, materiale si specificatii bombastice.
De ce as avea nevoie de un mouse imbracat in camuflaj sau de o tastatura in culori turbate? Din fericire, mouse-ul Microsoft ofera un design si o schema de culori pe cat de futuriste, pe atat de placute la atingere cat si pentru retina.
Plasticul folosit este unul de cea mai buna calitate in mare parte mat, doar lateralele si partea inferioara fiind usor lucioase. Constructia si metoda de imbinare a soricelului sunt de departe doua puncte atent realizate de Microsoft, jucaria avand un aspect cat se poate de inchegat. Cu alte cuvinte, in afara de traditionalele click-uri nu veti auzi nici un alt zgomot, fapt la care contribuie fara indoiala si absenta rotitei de scroll. O suprafata destul de mare din partea frontala a mouse-ului este intesata cu senzori touch lucru sugerat printr-un model desenat pe carcasa. Scroll-ul este inlocuit cu o linie usor adancita sensibila la atingere care se incadreaza in design-ul general al gadget-ului.
Nu am inteles de ce producatorul a ales sa coloreze in alb partea inferioara a mouse-ului, avand in vedere ca acest lucru este cat se poate de putin vizibil. Un alt element de design care sporeste in acelasi timp si utilitatea “soricelului” este reprezentat de spatiul din corpul mouse-ului in care poate fi introdus si depozitat nano receiverul. Ne-ar fi placut ca odata cu introducerea receiver-ului, mouse-ul sa se inchida automat, dar acest lucru este posibil doar prin actionarea butonului de on/off.
Din punct de vedere al formei si marimii, Microsoft cred ca a gasit combinatia ideala, Touch Mouse-ul fiind extrem de comod indiferent de dimensiunea mainii. Totusi am observat ca utilizarea pe o suprafata perfect plana sporeste intr-o oarecare masura confortul, cu alte cuvinte nu veti mai avea nevoie de mousepad.
Specificatii si functii:
Daca sunteti interesati de lista completa a specificatiilor, o puteti gasi aici. Fara indoiala primul lucru care iti capteaza atentia cand incepi sa folosesti mouse-ul Microsoft este metoda prin care sunt realizate click-urile, cu ajutorul unui singur buton. Practic sub carcasa acoperita de senzori touch exista un buton fizic care in combinatie cu pozitia degetului stabileste daca este click stanga sau dreapta. Foarte rar se intampla ca mouse-ul sa ezite vreo cateva milisecunde in functie de cat de hotarat si in ce zona a carcasei apesi.
Tehnologia proprietara Microsoft Bluetrack promite o acuratete si o senzitivitate sporita fata de senzorii optici sau laser precum si posibilitatea de a rula pe aproape orice fel de suprafata. In teste mouse-ul s-a comportat exemplar navigarea fiind una extrem de fluida indiferent cat de lucioasa sau neregulata a fost suprafata de rulare (lemn, pal, mocheta, gresie, covor, patura s.a). Exista si unele mici exceptii precum sticla de geam sau oglinda, ceea ce poate reprezenta un incovenient pentru cei care vor sa foloseasca jucaria pe masutele de cafea sau la vreo terasa.
Din punct de vedere al distantei optime de functionare, noi ne-am plimbat destul de mult pe langa receiver si putem spune ca am depasit chiar distante de 3 metri, la care practic am transformat “soricelul” intr-o telecomanda veritabila. Secretul consta in modul in care instalati nano receiverul, cel mai bine intr-un hub usb sau in cablul adaptor oferit in pachet, pentru ca in spatele PC-ului cu siguranta veti bloca mare parte din receptie.
Un fapt destul de deranjant este consumul mare al Touch Mouse-ului. A “papat” cele doua baterii alcaline Duracell din pachet in zece zile de heavy use (10 ore pe zi), in conditiile in care noaptea mouse-ul a fost inchis. Pe de alta parte, daca utilizati acumulatori de peste 2500 mAH, unul singur va fi de ajuns pentru cateva zile de click-uri. Indiferent de bateriile folosite, mouse-ul ne-a avertizat prin ledul in doua culori verde/rosu din partea superioara de fiecare data cand urma sa ramanem fara curent.
Functia Touch:
De departe cea mai spectaculoasa functie a Touch Mouse-ului este cea care ii da si numele. Practic, avem de-a face cu un “soricel” Microsoft care se vrea a fi cel putin “pisica” si care isi arata calitatile sensibile la atingere imediat ce instalam softul IntelliPoint. In cazul in care downloadul acestuia nu incepe imediat dupa conectarea nano receiver-ului la PC, il puteti gasi si instala de aici.
Dupa instalare, micutul se dezlantuie si ofera utilizatorilor destul de multe gesturi touch pentru a usura considerabil navigarea si folosirea PC-urilor. Un mic inconvenient ar fi compatibilitatea strict cu sistemele ce ruleaza Windows 7 si nicidecum cu o alta varianta de sistem de operare.
Touch-ul reactioneaza neasteptat de bine si recunoaste fara probleme gesturile. Soft-ul vine insotit si de un tutorial menit sa ajute la familiarizarea cu functiile predefinite. Mai jos aveti cateva imagini sugestive ale gesturilor suportate.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Microsoft Touch Mouse/”/]
Diferitele variante de utilizare cu doua sau trei degete permit mutarea sau redimensionarea ferestrelor in timpul navigarii. Odata cu instalarea soft-ului scroll-ul va fi efectual intr-un mod extrem de fluid, foarte asemanator cu cel de pe dispozitivele Apple. Cu toate acestea functia de scroll este destul de slab implementata. Practic absenta rotitei specifice devine aproape un chin si asta pentru ca toata suprafata touch este capabila sa faca scroll, asadar te vei trezi cu scroll sau zoom exact atunci cand te astepti mai putin.
Indiferent cat de incet alegi sa fie facut scroll-ul, touch-ul detecteaza inertia miscarii, iar aplicatiile care necesita precizie sunt aproape imposibil de utilizat. Cele mai bune exemple ar fi Photoshop-ul si Google Maps-ul, unde nivele de zoom ating cote inimaginabile in cateva fractiuni de secunda…
Ne-ar fi placut sa ne definim propriile gesturi si, eventual, sa le putem customiza, dar din pacate IntelliPoint nu ofera nimic de acest gen. Sa nu ne intelegeti gresit, gesturile touch predefinite sunt destul de intuitive si de cele mai multe ori folositoare, dar veti avea nevoie de ceva timp sa va creati reflexul de a le folosi.
Concluzii:
Micutul sensibil al celor de la Microsoft este cel putin interesant. Atat design-ul futurist, cat si functiile usor iesite din comun il recomanda drept o alternativa la banalele periferice pe care cu totii le avem acasa.
Dupa parerea noastra, Touch Mouse-ul se adreseaza in primul rand celor care au nevoie de un mouse pentru simpla navigare pe internet sau cel mult o utilizare office. Cei mai pretentiosi care vor viteza superioara de raspuns si acuratete in scroll, in special gamerii, ar trebui sa opteze pentru mousi cu fir si rezolutie cu mult peste 1000 dpi.
Cu toate acestea, daca aveti nevoie de un mouse pentru laptop, sunteti pasionati de gadget-uri sau pur si simplu vreti sa aduceti o pata de culoare pe biroul de acasa sau de la munca, gasiti Touch Mouse-ul in oferta marketonline.ro pentru aproximativ 240 de lei.