22 ian. 2024 | 08:48

România, cea mai ieftină țară din Europa. Se simte la prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice

ACTUALITATE
România, cea mai ieftină țară din Europa. Se simte la prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice

România se distinge în cadrul Uniunii Europene prin prețurile sale accesibile, în special în ceea ce privește bunurile de consum și serviciile destinate consumului final al gospodăriilor populației. În 2022, România, alături de Bulgaria, a marcat cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre toate statele membre UE, fiind cu 41% mai mic decât media Uniunii, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Această diferență semnificativă se observă și în comparație cu Polonia, care se situează pe locul al treilea, cu prețuri cu 38% sub media UE. Contrastul devine și mai pronunțat atunci când privim spre Danemarca, Irlanda, Luxemburg și Finlanda, unde nivelul prețurilor depășește considerabil media europeană, Danemarca fiind în frunte cu 49% peste aceasta.

Citește și: Se întâmplă cu facturile la gaze naturale ale românilor, ”nu o să le mai putem duce”. Avertismentul experților vizavi de plafonare

România și Bulgaria, lideri la ”indicii nivelului prețurilor”

Interpretarea acestor date se bazează pe „indicii nivelului prețurilor„, care măsoară cantitatea de monedă necesară pentru achiziția unui volum identic de bunuri și servicii în diferite țări. Astfel, în timp ce pentru bunurile și serviciile din consumul final se plătesc 100 euro în medie în UE, în România și Bulgaria suma scade la 59 euro, față de 149 euro în Danemarca.

În ceea ce privește alimentele și băuturile nealcoolice, România se poziționează ca fiind cel mai ieftin stat membru, cu prețuri care reprezintă 72% din media UE, urmată îndeaproape de Polonia. La extrema opusă, Danemarca și Luxemburg înregistrează cele mai ridicate prețuri pentru această categorie de produse.

Bulgaria, pe de altă parte, oferă cele mai mici prețuri pentru băuturile alcoolice și tutun, îmbrăcăminte, încălțăminte, și întreținerea locuinței, urmată de aproape de Polonia pentru ultimele două categorii menționate. În contrast, Danemarca și Irlanda se remarcă prin nivelul exorbitant al prețurilor pentru aceste grupe de produse.

Citește și: Rata inflației în România, un serios motiv de îngrijorare, din nou. În decembrie, doar Cehia ne-a depășit

Cât de ieftină este România, de fapt

Pe lângă alimente și băuturi, Bulgaria și România se evidențiază prin prețuri modice la articolele de mobilier și echipamente de uz casnic. În domeniul transportului, Ungaria este cel mai accesibil stat membru, iar Bulgaria se distinge prin costurile scăzute pentru serviciile de cazare și restaurante.

În contextul economic general, România și Ungaria prezintă un indice de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza Parității Puterii de Cumpărare (PPC), de 76% față de media UE, reflectând niveluri de trai și puteri de cumpărare ajustate la prețurile locale.

Aceste date, calculate de Eurostat și publicate de INS, evidențiază variațiile semnificative în ceea ce privește costul vieții și puterea de cumpărare în interiorul Uniunii Europene, punând în lumină poziția avantajoasă a României în acest peisaj economic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele