18 ian. 2024 | 08:24

Rușii ”au luat cu asalt” Republica Moldova, abia mai fac față autoritățile. Speră la cetățenie, să intre în Uniunea Europeană

ACTUALITATE
Rușii ”au luat cu asalt” Republica Moldova, abia mai fac față autoritățile. Speră la cetățenie, să intre în Uniunea Europeană

Autoritățile Republicii Moldova au atras atenția asupra unor date îngrijorătoare legate de numărul rușilor care intră în țara în speranța obținerii cetățeniei moldovenești. Abia mai fac față cererilor.

Deși tendința este una mai veche, iar primele semne au început la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina, lucrurile s-au acutizat în ultimele luni, imediat după ce autoritățile de la Bruxelles au confirmat începerea procesului de aderare la UE al țării vecine.

Citește și: Limba Română: Limba latină vie din Estul Europei

Ce se întâmplă în Republica Moldova, ce s-a schimbat

„Situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creştere a numărului de persoane care doresc să obţină cetăţenia moldovenească”, a declarat agenţia guvernamentală care se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte.

„Având în vedere creşterea numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti, Agenţia cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la şase luni”, în loc de termenul actual de 20 de zile, a anunţat Agenţia de Servicii Publice, citate de News.ro.

Citește și: Cea mai frumoasă prezentatoare de sport din Republica Moldova va avea emisiune în România. Pe ce post va putea fi văzută Olivia Cucoş – GALERIE FOTO

Rușii și ucrainienii speră să devină moldoveni

Fără să ofere cifre exacte despre efortul de migrație de la nord-est spre Republica Moldova, autoritățile au explicat că aproximativ 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși și 20% reprezintă ucrainieni. Toți vor să obțină cetățenia Republicii, de altfel una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Ca referință, interesul pentru Republica Moldova a fost alimentat și decizia din decembrie anul trecut a liderul UE care au acceptat deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar, moment din care sa început să se bucure de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Ca un argument interesant pentru acest aflux de cetățeni străini în Republica Moldova, legislația din țară prevede că cetăţenii moldoveni care pot dovedi că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie inclus în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetăţenia română şi, prin urmare, pot deveni cetăţeni UE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele