Rezultatul la datul „cu banul” nu e mereu 50/50: Ce au descoperit oamenii de știință
Datul „cu banul” nu e mereu 50/50. Oamenii de știință au aruncat 350.757 de monede și au demontat o veche teorie.
Datul „cu banul”, explicat științific
În sport, aruncările de monede sunt adesea folosite pentru a decide cine merge primul sau pentru diverse situații. Pare corect. Ai presupune că, deoarece monedele au două fețe și introduci un element aleatoriu (învârtirea monedei și prinderea ei), șansele ca aceasta să vină cu alegerea ta este de 50/50 (sau una din două).
Dar cercetătorii au analizat cifrele, uitându-se la un număr impresionant de 350.757 de aruncări de monede și au descoperit că aruncările de monede nu sunt, până la urmă, 50/50. Poți înclina șansele chiar atât de ușor în favoarea ta.
Potrivit unei echipe conduse de matematicianul american Persi Diaconis, atunci când arunci o monedă îi introduci o cantitate mică de clătinare.
„Conform modelului Diaconis, precesiunea face ca moneda să petreacă mai mult timp în aer, cu fața inițială în sus”, scrie o nouă echipă într-o lucrare pre-tipărită care nu a fost încă revizuită.
„În consecință, moneda are o șansă mai mare de a ateriza pe aceeași parte cu care a început”.
Cum funcționează, de fapt
Diaconis a descoperit, dintr-un număr mai mic de aruncări de monede înregistrate și analizate, că monedele aterizează pe aceeași parte pe care au fost aruncate în aproximativ 51 la sută din timp. Noua echipă a recrutat 48 de oameni pentru a arunca 350.757 de monede din 46 de valute diferite, constatând că, în general, există o șansă de 50,8% ca moneda să apară pe aceeași parte din care a fost aruncată.
Analizând datele în continuare, ei au descoperit că aruncările de monede sunt foarte variabile între oameni.
Marjele procentuale s-ar putea să nu pară prea mari, dar în timp ar putea duce la un avantaj, să spunem, dacă ai reuși să convingi pe cineva să joace cu tine la 1.000 de aruncări la rând.