09 ian. 2024 | 10:31

Când se introduce impozitul progresiv în România, lovitura populistă a PSD pentru ”bogați”. ”Nu cred că este momentul”

ACTUALITATE
Când se introduce impozitul progresiv în România, lovitura populistă a PSD pentru ”bogați”. ”Nu cred că este momentul”

Deja de câțiva ani, liderul PSD Marcel Ciolacu împreună cu alți social-democrați au făcut presiune în coaliție pentru introducerea în România a impozitării progresive, o măsură menită să taxeze într-un ritm agresiv veniturile mai generoase ale românilor.

Deși ideea nu este nouă, iar semnele din piață au fost că s-ar putea să vedem pași importanți în vedere impozitării progresive în 2024, ministrul Finanțelor a insistat la începutul acestei săptămâni pe faptul că va mai dura.

„Impozitul progresiv are perioadele lui când poate fi introdus, dar pentru că suntem într-o perioadă când românii o duc greu, nu cred că este momentul să discutăm despre impozit progresiv”, a declarat Marcel Boloș.

Citește și: Impozitarea progresivă de tip Robin Hood, o alternativă atractivă pentru Guvern la taxa unică. Ce se întâmplă cu impozitele și taxele din România

Care sunt variantele de impozitare aflate ”în lucru”

Deși abia s-a introdus un nou Cod Fiscal, iar mediul antreprenorial din România va suferi o lovitură dureroasă în 2024 din prisma impozitării, premierul PSD spera ca și angajații să fie taxați mai aspru, deși sunt printre primii din Europa la taxarea aspră a veniturilor. Marcel Ciolacu a insistat pe faptul că, în opinia sa, viitoarea reformă fiscală trebuie să fie elaborată în jurul unuia din două principii, menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive.

Dacă se va menține însă cota unică, Ciolacu își dorește creșterea sa la 16%, de la 8% pe capital și 10% pe venit în prezent. Ca referință, la momentul de față, 16% este doar impozitul pe profit. La un moment dat, și impozitul pe venit (pe muncă) a fost de 16%, dar a fost redus în 2018 de către guvernul Liviu Dragnea (tot PSD) la 10% în contextul ”revoluției fiscale” de la acea vreme. Tot atunci a crescut nivelul contribuțiilor sociale.

Citește și: Cota unică, eliminată: românii bogați, puși să plătească mult mai mult decât un om sărac

Impozitarea progresivă vine în 2025

Dacă sursele G4Media citate de Economedia se dovedesc a fi corecte, anul viitor, angajații români vor simți o lovitură foarte costisitoare la adresa veniturilor. Din câte se pare, planul PSD este de a impozita dividendele cu 16%, dar și un impozit progresiv care va taxa masiv angajații cu venituri peste 5.000 de lei, o împovărare suplimentară a microîntreprinderilor. Ca un punct intermediar până la adoptarea noului Cod Fiscal, Ciolacu a afirmat în trecut că astfel de schimbări radicale vor fi posibile doar după ce ANAF, Ministerul Finanțelor și Vama vor încheia procesul de digitalizare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele