05 ian. 2024 | 13:45

De ce îți vine să tragi un pui de somn de fiecare dată când ieși dintr-un muzeu. Explicația științifică din spatele acestui fenomen comun și bizar

ACTUALITATE
De ce îți vine să tragi un pui de somn de fiecare dată când ieși dintr-un muzeu. Explicația științifică din spatele acestui fenomen comun și bizar
frantic00/ shutterstock.com

Ai fost vreodată într-o plimbare printr-un muzeu ca Grigore Antipa, spre exemplu, și ți-ar dorit, la un moment dat, să te odihnești un pic lângă vreun exponat? Cu siguranță nu ești singurul în această situație.

Vezi și: Cel mai interesant muzeu al fotografiei: de ce este special, unde se află

Fenomenul bizar care se întâmplă la muzeu

Fenomenul a fost prezentat publicului în 1916 de Benjamin Ives Gilman și se referă la momentul în care cineva care vizitează un muzeu își pierde interesul pentru exponate pe măsură ce vizita progresează și uneori apare sentimentul de oboseală copleșitoare.

Gilman a teorizat că modul în care sunt prezentate exponatele cauzează această oboseală. Mai târziu s-a descoperit că interesul vizitatorului scade odată cu creșterea numărului de exponate.

În 1985 s-a constatat că în primele 30 de minute petrecute într-un muzeu, vizitatorii prezintă un interes ridicat, după care experimentează o scădere bruscă a interesului.

Vezi și: Oraşul muzeu superb care se află la doar câteva ore de Bucureşti. E o bijuterie, e perfect de vizitat toamna

Câteva explicații, în acest sens, dar și câteva soluții

Oboseala fizică și mentală – oricine își petrece o zi într-o casă a cunoașterii știe că este foarte ușor să atingi numărul zilnic de pași în timp ce te plimbi printre exponate.

Acest lucru este amplificat de etichetele sau exponatele plasate necorespunzător. Oboseala mentală apare atunci când persoana trebuie să fie foarte atentă pentru perioade lungi de timp.

Expoziție monotonă – dacă expoziția este foarte monotonă, adică are obiecte similare observate una lângă alta, poate cauza oboseală.

Capacitatea de atenție – distragerile precum conversațiile cu persoanele din grup, lumini orbitoare și zgomote puternice pot determina scăderea atenției oamenilor.

Personalul muzeului găsește adesea modalități de a încerca să limiteze oboseala, cum ar fi inițiativa din 1975 a Muzeului de Arte Frumoase din Boston numită „Vă rugăm să vă așezați”.

Cafenelele și magazinele din muzeu sunt, de asemenea, caracteristici care pot ajuta la combaterea oboselii fizice, oferind oamenilor șansa de a-și odihni picioarele obosite și ochii obosiți.

Vezi și: TOP 10 cele mai frumoase muzee din București pe care să le vezi cel puțin o dată în viață

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele