Cum s-au majorat salariile profesorilor din România, de fapt. Ce s-a întâmplat cu salariile din învățământ, dar cu salariul minim pe economie, venitul mediu
În 2024, începând cu 1 ianuarie, salariile profesorilor din România se vor majora în două etape, urmând ca la finele anului să discutăm de un salt de 20% față de valoarea din decembrie 2023. Deși procentual valoarea este impresionantă, realitatea din spate este un pic mai complicată.
În perioada 2010 – 2024, salariul minim pe economie a crescut cu 450%, iar salariul mediu a înregistrat un salt de 312%. Pe de altă parte, conform unei analize efectuate de EduPedu, veniturile profesorilor au înregistrat o creștere în aceeași perioadă de doar 230%. În acest context, este clar că veniturile celor mai importanți piloni ai unei societăți, angajații din educație, sunt în urma economiei.
Cum au ajuns profesorii oropsiții societății românești
Ministerul Educației publicată în fiecare an un indicator al evoluției costului standard per elev pentru cheltuieli salariale cu profesorii și angajații din educație. Acesta definește veniturilor cadrelor didactice, iar din 2010 și până în 2024, acesta a crescut de 2,3 ori.
În aceeași perioadă de aproximativ 15 ani, salariul mediu pe economie a crescut de peste 3 ori. Astfel, vorbim de o majorare cu circa 80 de puncte a salariului mediu pe economie în raport cu costul standard pentru cheltuielile salariale din școli. Nu în ultimul rând, salariul minim pe economie, un instrument folosit aproape exclusiv în scop electoral și pentru a aduce semnificativ mai mulți bani la stat decât în buzunarul românilor vulnerabili, a fost majorat mult mai rapid decât același ”cost standard per elev pentru cheltuieli salariale” detaliat mai sus.
Cum s-a stabilit gravitatea salariilor din învățământ
Pentru a ajunge la o concluzie obiectivă, redactorii EduPedu au folosit indicatori de la Institutul Național de Statistică (INS), Guvernul României și Ministerul Finanțelor (MF) pentru salariul minim pe economie în anul 2010 și pentru anul 2024, pentru câștigul mediu brut pe care se fundamentează legea asigurărilor sociale 2024 și, nu în ultimul rând, costul standard per elev (componenta pentru cheltuieli salariale) din 2010 și 2024 de la Ministerul Educației (ME).
În 2024, conform președintelui Fedrației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, costul standard per elev are două componente:
- costul pentru cheltuielile cu salariile, care a fost propus și avizat pentru 2024 la 9.431 de lei;
- costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor, propus și avizat la 649 de lei.
Ca o scurtă retrospectivă, dacă în 2010 erau 2.857 de lei alocați per elev prin costul standard de la acea vreme, în 2024, această sumă ajunge la 9.431 de lei, conform datelor de până acum. Creșterea este de 230,1%. Costul standard alocat per elev reprezintă baza creșterilor salariale în educație. Acest lucru înseamnă că veniturile angajaților din învățământ au crescut, din 2010 până în prezent, în medie cu 230%.