05 ian. 2024 | 10:33

Cum au apărut primele ambulanțe din lume. Cine le-a inventat, cum a revoluționat medicina VIDEO

ACTUALITATE
Cum au apărut primele ambulanțe din lume. Cine le-a inventat, cum a revoluționat medicina VIDEO

Dominique Jean Larrey s-a născut pe 8 iulie 1766 și a fost un chirurg și medic militar francez, care s-a remarcat în războaiele revoluționare franceze și în războaiele napoleoniene.

ambulanta

Cum arătau primele ambulanţe din România

Dominique Jean Larrey, omul care a schimbat istoria medicală pentru totdeauna

Larrey s-a născut în micul sat Beaudéan, din Pirinei, fiind fiul unui pantofar care ulterior s-a mutat la Bordeaux. A rămas orfan la vârsta de 13 ani și a fost crescut de unchiul său, Alexis, care era șef de chirurgie la Toulouse.

După o ucenicie de 8 ani, a mers la Paris pentru a studia, sub îndrumarea lui Pierre-Joseph Desault, care era șef de chirurgie la Hôtel-Dieu de Paris.

Larrey s-a dus apoi la Brest, unde a fost numit chirurg în marina franceză și a început să țină prelegeri. În 1787 a urcat pe un vas trimis pentru apărarea Newfoundland și, la aproape 21 de ani pe atunci, era cel mai tânăr ofițer medical din Marina Regală Franceză.

În timpul șederii în America, Larrey a notat observații despre flora, fauna, climat și obiceiurile locale, care au fost publicate mai târziu în lucrarea sa „Mémoires de chirurgie militaire et campagnes du baron D.J. Larrey”.

În 1789, Larrey s-a întors la Paris, unde a lucrat cu Jean-Nicolas Corvisart, Xavier Bichat și Raphaël Bienvenu Sabatier în Les Invalides. La 14 iulie, în timpul cuceririi Bastiliei, a improvisat o ambulanță pentru a trata răniții.

Vezi și:„Îngerul copiilor”, medicul care s-a pus în slujba binelui. Povestea lui Alexandru Pesamosca, pediatrul care n-a avut nevoie de medalii, mașini și vile

Cum au apărut primele ambulanțe medicale. Cine le-a inventat, cum i-a venit ideea, de fapt

Dominique Jean Larrey, pictat de cumnata sa, Marie-Guillemine Benois

Prima ambulanță din lume

Fiind un susținător al ideilor Revoluției, Larrey s-a alăturat Armatei Franceze a Rinului în 1792, în timpul Războiului Primei Coaliții. În Mainz a întâlnitu-l pe Samuel Thomas von Sömmerring. În această perioadă, Larrey a inițiat metoda modernă de chirurgie militară, spitalele de campanie și sistemul de corpuri de ambulanță ale armatei.

După ce a văzut viteza cu care trăsurile artileriei franceze manevrau pe câmpurile de luptă, Larrey le-a adaptat ca ambulanțe volante pentru transportul rapid al răniților și le-a echipat cu echipe instruite.

Vezi și: Invențiile românești care au schimbat viața oamenilor din toată lumea: inventatorii români care au făcut descoperiri importante

La Bătălia de la Metz (1793), Larrey a demonstrat cu succes valoarea ambulanțelor de câmp. Șeful de stat-major Jacques-Pierre Orillard de Villemanzy a ordonat construirea de prototipuri, după care ambulanțele urmau să fie furnizate tuturor armatelor Republicii.

Politicienii au aflat de această invenție și au ordonat un concurs național pentru a găsi cel mai bun design, întârziind astfel livrarea lor cu peste doi ani. Larrey a crescut, de asemenea, mobilitatea și a îmbunătățit organizarea spitalelor de campanie, creând efectiv un precursor al unităților moderne MASH.

prima ambulanta din istoria, cine a inventat-o

Prima ambulanta din istorie

A stabilit regula pentru triajul victimelor de război, tratând răniții în funcție de gravitatea rănilor și de urgența necesității de îngrijire medicală, indiferent de rangul sau naționalitatea lor. Soldații din armatele inamice, precum și cei din armata franceză și aliații lor, au fost tratați deopotrivă după acest sistem.

În 1794 a fost trimis la Toulon, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu Napoleon Bonaparte. În 1842 a mers la Alger pentru o inspecție medicală, împreună cu fiul său, dar a contractat pneumonie în drumul de întoarcere, murind la Lyon pe 25 iulie.

Trupul său a fost dus la Paris și îngropat la Cimitirul Père-Lachaise. Rămășițele sale au fost transferate la Les Invalides și reînhumate lângă mormântul lui Napoleon, în decembrie 1992.

Notițele lui Larrey sunt încă considerate surse valoroase de cunoștințe medicale și chirurgicale și au fost traduse în toate limbile moderne. Între 1800 și 1840 au fost publicate cel puțin 28 de cărți sau articole. Fiul său, Hippolyte a fost chirurgul împăratului Napoleon al III-lea.

Vezi și: Inventatori care te vor face să fii mândru că ești român, de 1 decembrie

 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele