03 ian. 2024 | 10:20

De ce nu există rămășițe umane pe Titanic, de fapt. Explicația unui fenomen bizar

ACTUALITATE
De ce nu există rămășițe umane pe Titanic, de fapt. Explicația unui fenomen bizar

La mai bine de 111 ani de la scufundarea sa, nava Titanic continuă să fascineze și să surprindă deopotrivă.

Vezi și: Cum a fost descoperită epava Titanicului, de fapt: realitatea este bulversantă

Încă un mister de rezolvat pe Titanic

Un astfel de fapt ciudat a ajuns să fie discutat pe Reddit săptămâna aceasta: deși epava scufundată a fost explorată începând cu luna septembrie a anului 1985, nu au fost găsite niciodată rămășițe umane la bord.

„Nu am văzut nicio rămășiță umană”, a declarat James Cameron, regizorul filmului Titanic, care a vizitat și explorat epava de 33 de ori și pretinde că a petrecut mai mult timp pe navă decât căpitanul ei, într-un interviu pentru New York Times din 2012.

„Am văzut haine. Am văzut perechi de pantofi, ceea ce ar sugera că acolo a fost o persoană la un moment dat. Dar nu am văzut niciodată nicio rămășiță umană”, a subliniat acesta.

Este genul de informație care îi încurcă pe teoreticienii conspirației, dar există motive întemeiate pentru care nu au fost găsite corpurile celor peste 1.500 de persoane care au murit în timp ce nava se scufunda.

Un motiv este reprezentat de vestele de salvare purtate de mulți pasageri și membri ai echipajului. Deși acestea nu și-au îndeplinit scopul principal de a-i menține la suprafață suficient de mult timp pentru a fi salvați, după ce ocupanții lor au decedat, acestea au continuat să plutească.

O furtună probabil că a îndepărtat rapid corpurile de la locul impactului, în timp ce curenții oceanici le-au dus și mai departe.

Vezi și: Cum arată Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Cele mai clare imagini de până acum. „Acesta este un mormânt”. Foto

Adâncimea joacă un rol esențial

De asemenea, corpurile prinse în epavă probabil au dispărut, datorită acțiunii prădătorilor din adâncuri, pești și alte organisme. Dar de ce nu au fost găsite oase, de vreme ce la alte epave au fost găsite? Adâncimea ar putea avea un rol esențial.

„Problema cu care trebuie să te confrunți este că, la o adâncime sub aproximativ 3.000 de metri, treci sub ceea ce se numește adâncimea compensării carbonatului de calciu”, a explicat exploratorul Robert Ballard pentru NPR.

„Și apa din adâncurile mării este sub-saturată în carbonat de calciu, care este în cea mai mare parte, știi, din ce sunt făcute oasele. De exemplu, în cazul Titanic și Bismarck, aceste nave se află sub adâncimea compensării carbonatului de calciu, astfel că odată ce creaturile marine mănâncă carnea și expun oasele, acestea se dizolvă”.

Vezi și: Lucrurile care au dus la sfârșitul Titanicului, dezastrul secolului: ce erori fatale s-au întâmplat, de fapt, pe nava sortită pieirii

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele