28 dec. 2023 | 10:36

Secretul longevității: Ce te ține tânăr, de fapt, potrivit oamenilor de știință

ACTUALITATE
Secretul longevității: Ce te ține tânăr, de fapt, potrivit oamenilor de știință

Noi cercetări ar putea oferi o explicație probabilă pentru una dintre cele mai importante întrebări ale umanității: cum rămâi tânăr mai mult timp?

Vezi și: Tinerețe fără bătrânețe: pastilele anti-îmbătrânire ar putea deveni realitate în 2028

Studiul care s-ar putea să te facă să înțelegi cum să rămâi tânăr, cel puțin o perioadă

Potrivit oamenilor de știință, spațiile verzi ar avea un impact esențial în acest proces. „Acest studiu a fost o încercare de a cuantifica impactul benefic al spațiilor verzi la nivel celular și în ce măsură acestea pot ajuta să contracareze daunele mediului”, spune ecologistul social Aaron Hipp, de la Universitatea din Carolina de Nord.

Examinând 7.827 de persoane și mediile în care locuiesc, cercetătorii au descoperit că cei care trăiesc în zone pline de parcuri, grădini și copaci au telomeri mai mari – o regiune în secvențele de ADN asociată cu longevitatea.

De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii din interiorul acesteia devin mai scurți, până când celula nu mai poate împărți materialul genetic și linia sa celulară moare.

Vezi și: Tinerețe cu orice preț. Un milionar își face transfuzii de sânge de la fiul lui, ca să nu îmbătrânească

Importanța naturii în viața omului

Spațiile verzi sunt cunoscute pentru că atenuează stresul în multe feluri. Acestea încurajează activitatea fizică și interacțiunile sociale și sunt asociate cu un risc mai scăzut de criminalitate.

„Având în vedere rata medie de diminuare în eșantion, lipsa spațiilor verzi ar putea reduce vârsta biologică a unei persoane cu 2,2 până la 2,6 ani”, au calculat oamenii de știință/

Desigur, beneficiile naturii funcționează doar până la un anumit punct. În momentul în care echipa a luat în considerare factori de risc precum poluarea aerului, impactul pozitiv al spațiilor verzi a dispărut.

Așadar, pentru a trăi mai mult, va trebui să avem mai multă grijă de planeta noastră, însă asta nu se va întâmpla prea curând, din păcate, din câte putem observa. Oamenii încă nu par pregătiți să înțeleagă că acțiunile lor funcționează ca un joc de Domino unde totul se întoarce, într-un final, de unde a plecat.

Vezi și: Ai trecut de prima tinerețe? Vârsta de la care cei mai mulți oameni încep să se simtă bătrâni

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele