Vestea bună pentru șoferii români pe final de an. Se întâmplă cu tarifele RCA și nu se mai aștepta nimeni
După o prelungire în luna octombrie a acestui an a plafonării tarifelor la RCA și anunțul că acest efort ar trebui să se încheie pe 31 decembrie 2023, se pare practica înghețării va continua și anul viitor, dar nu în aceeași formă.
Prețurile la asigurările obligatorii RCA vor fi înghețate pentru alte șase luni, în prima jumătate a anului viitor, cu o mențiune foarte importantă. Se vor menține tarifele de primă care au fost practicate de către fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, la care se adaugă rata oficială a inflației calculată de INS. În mod oficial, aceasta este o soluție pentru situația de criză cu care se confruntă țara noastră, conform datelor Profit.ro.
De ce se continuă înghețarea tarifelor la RCA
Anunțul vine la scurt timp după ce Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) a transmis că se opune oricărei inițiative de menținere a plafonării tarifelor polițelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie. Uniunea susținea că a o astfel de decizie va contribui și mai mult la restrângerea concurenței și va întârzia intrarea de noi jucători în această piață.
Argumentul Guvernului este însă că ne confruntăm cu o situația extraordinară la nivel financiar și că vorbim totuși de o soluție temporară. „O soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate potrivit prevederilor HG nr. 298/2023 și HG nr. 923/2023, care pot fi ajustate doar cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.
Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a prețurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale.
Situația actuală poate fi încadrată ca situație de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, comisionul de distribuție ce se reflectă în costul final al poliței RCA pe care aceștia urmează să îl plătească se va limita la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție”, este acum argumentul Guvernului, conform sursei citate
Piața RCA din România, într-o situație dificilă
După retragerea autorizației de funcționare și falimentul inevitabil al Euroins de la începutul acestui an, realitatea pieței RCA autohtone nu este una foarte optimistă. Doar în luna decembrie a acestui an, au încetat nu mai puțin de 900.000 de contracte RCA, punând o presiune foarte mare asupra pieței și, implicit, pe buzunarul românilor care au mai tras de asigurarea Euroins până în ultima sută de metri.
La momentul de față, doar șase societăți sunt autorizate în România pentru eliberarea de RCA și alte două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire. Acești jucători, conform statisticilor, doar în primele șase luni din 2024 trebuie să prelungească 3,5 milioane contracte RCA, polițe care își vor înceta valabilitatea.
În orice caz, cel puțin până la finele lunii iunie 2024, polițele RCA vor fi foarte similare cu cele de acum din prisma prețului, cu mențiunea că pot fi ajustate cu maxim 6,8%, rata inflației estimată de BNR.