01 ian. 2024 | 07:00

Codul Fiscal 2024 vine cu taxa pe lux. Cum sunt taxați românii pentru mașini scumpe și locuințe luxoase

ACTUALITATE
Codul Fiscal 2024 vine cu taxa pe lux. Cum sunt taxați românii pentru mașini scumpe și locuințe luxoase

Anunțată cu surle și trâmbițe, ca un fel de Robin Hood al legislației fiscale, taxa pe lux este un nou impozit introdus în România care ar fi trebuit să se achite din 2024, dar există niște probleme.

Noul Cod Fiscal a fost legiferat prin Legea 296/2023 și introduce, printre numeroase alte schimbări și lovituri financiare pentru mediul de antreprenoriat din România, o așa numită taxă pe lux. Aceasta din urmă este de fapt un impozit suplimentar sau special aplicat în fiecare an pentru bunurile mobile și imobile de valoare mare. Principala problemă cu respectiva taxă este că ar fi trebuit să se calculeze în baza unei declarații tip completată până pe 26 decembrie. Respectiva declarație nu există la momentul redactării acestui material.

Citește și: ANAF pune tunurile pe antreprenorii români. Noile taxe și impozite vin la pachet cu controale mai intense

ANAF și taxa pe lux în România

În urma modificărilor legislative introduse prin Codul Fiscal adoptat în octombrie 2023, taxa pe lux a făcut subiectul multor declarații înverșunate din partea liderilor coaliției PSD – PNL. Aceasta era înfățișată ca o victorie impresionantă împotriva bogaților României, de parcă toți au furat banii și trebuie să plătească pentru ”manifestările de aroganță”.

În orice caz, ANAF ar fi trebuit să stabilească un model de declarație pentru ca oamenii să-și listeze bunurile mobile și imobile, dar nu a făcut-o în timp util, până la 26 decembrie și nici nu este clar când sau dacă se va mai materializa documentul cu pricina. Tot în teorie, Fiscul autohton avea datoria să supună documentul cu pricina dezbaterii publice împreună cu un proiect de ordin pentru ca taxa pe lux să înceapă să-și facă simțite efectele în piață. Nu s-a întâmplat nici asta.

Citește și: ANAF a pus tunurile pe samsarii de mașini second-hand. Fraude de 15 milioane de euro, confirmate din start

Ce spune taxa pe lux, cine este impozitat suplimentar

Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza, începând de anul viitor, casele și mașinile scumpe, după cum urmează:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În ceea ce privește valoarea efectivă a taxei pe lux, în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, se manifestă prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, își face simțite efectele prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele