27 dec. 2023 | 15:06

Record mondial Guinness: Unde era cel mai mare lac care a existat vreodată pe Pământ

ACTUALITATE
Record mondial Guinness: Unde era cel mai mare lac care a existat vreodată pe Pământ

Se credea că lacul conține un volum de peste zece ori mai mare decât toate lacurile cu apă dulce și sărată actuale combinate.

Cel mai mare lac de pe Pământ

Deși cunoașterea numelui celui mai mare lac de pe Pământ în prezent îți poate câștiga câteva puncte la un test de IQ (este Marea Caspică), cel mai mare lac care a existat vreodată pe Pământ face de rușine toate celelalte corpuri de apă. Atât de vastă era această zonă, încât acum a primit un record mondial Guinness – este timpul să vorbim despre megalacul Paratethys.

Mega-lacul Paratethys

Se crede că Megalacul Paratethys s-a format acum aproximativ 12 milioane de ani. Acesta acoperea o suprafață de 2,8 milioane de kilometri pătrați (1,08 milioane de mile pătrate), de unde marginea părții de est a Alpilor avea să fie în toată Europa de Est pentru a ajunge în Kazahstan, în Asia Centrală. Acest lac era atât de vast încât oamenii de știință și cercetătorii consideră că era mai mare decât actuala Marea Mediterană.

Vezi și: Lacul din România care crește văzând cu ochii: explicația unui fenomen bizar

Unde se situa

Volumul de apă conținut în Paratethys a fost considerat a fi de peste 1,77 milioane de kilometri cubi. Acesta este de peste zece ori volumul tuturor lacurilor cu apă dulce și sărată actuale combinate. Dar departe de a fi un loc răcoritor pentru înot, apa era considerată a fi ușor sărată.

Se credea că lacul s-a format atunci când lanțurile muntoase din Europa Centrală s-au ridicat, separând astfel antica Mare Paratethys de ocean și creând megalacul. Cu toate acestea, Parathethys nu a fost o zonă constant mare. Într-un studiu din 2021, o echipă a determinat dimensiunea și volumul lacului, dar a analizat timpul geologic pentru a descoperi perioadele de uscare din istoria lacului. Într-o astfel de perioadă, între 7,65 și 7,9 milioane de ani în urmă, se credea că lacul a pierdut până la două treimi din suprafața sa și o treime din volumul său. Cu toate acestea, în cele din urmă, corpul de apă s-a alimentat din nou după conectarea cu Marea Mediterană.

„Explorarea noastră a Paratethysului depășește simpla curiozitate. Ea dezvăluie un ecosistem care răspunde în mod acut la fluctuațiile climatice. Explorând cataclismele pe care le-a îndurat acest megalac antic, ca urmare a schimbărilor climatice, obținem perspective neprețuite care pot elucida calea către abordarea curentului și viitoare crize în mările toxice, cum ar fi Marea Neagră”. a declarat Dr. Dan Palcu și Laboratorul Paleomagnetic Fort Hoofddijk al Departamentului de Științe Pământului într-un comunicat.

Dar cum rămâne cu creaturile care au locuit în lac? Potrivit cercetărilor, megalacul găzduia o mulțime de faună, inclusiv foci, elefanți antici și Cetotherium rabinini, cea mai mică balenă găsită vreodată în documentele fosile.

În cele din urmă, megalacul Paratethys a luat sfârșit între 6,7 și 6,89 milioane de ani în urmă, când s-a format o ieșire prin eroziune pe marginea de sud-vest a lacului. Apa care se scurgea din el a sculptat probabil „o cascadă impresionantă”, a spus Palcu într-o declarație din 2021, în Science.

Vezi și: Lacul fascinant din România care a făcut istorie, dar acum este interzis turiștilor. Era printre cele mai populare