27 dec. 2023 | 06:30

Se majorează salariile de la 1 ianuarie 2024 între 5% și 20%. Cine sunt privilegiații, unde merg banii în plus

ACTUALITATE
Se majorează salariile de la 1 ianuarie 2024 între 5% și 20%. Cine sunt privilegiații, unde merg banii în plus

Anul nou va începe cu bani în plus la leafă pentru milioane de români, având în vedere măsurile fiscale adoptate în ultima lună prin mai multe ordonanțe de urgență.

De la 1 ianuarie 2024, se majorează salariile pentru toți bugetarii din România, chiar dacă mulți dintre ei s-au bucurat deja de bani în plus în ultimele luni. Cel mai bine vor sta angajații din Educație, anul viitor venind cu nu mai puțin de 20% în plus pentru ei. Chiar dacă această creștere va fi etapizată, vorbim de un salt important încă din prima zi a anului.

Citește și: Noi zile libere pentru români în 2024, s-a schimbat legea. Erau două în plus, acum sunt trei, dar doar pentru unii

Majorări salariale de la 1 ianuarie 2024

După publicarea variantei actualizate a ordonanței de urgență 115/2023, publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva săptămâni, mai multe măsuri fiscal – bugetare au fost adoptate, în special în domeniul cheltuielilor publice. Oficial, s-a discutat de consolidare fiscală și combaterea evaziunii fiscale. În practică, pe lângă lovituri grave și succesive pentru antreprenorii din România și mediul privat în general, vorbim de un real avantaj pentru bugetari.

Noua ordonanță prevede că, “prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (…), începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

De același privilegiu se bucură și calculul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora.

Citește și: Cresc salariile cu 2.000 de lei pentru acești români din 2024. Ți-ai dori să fii privilegiat, creșterea prin ordonanță de urgență

Salariile profesorilor, un plus de 20%

După cum au promis oficialii când a avut loc greva din învățământ de la începutul verii, în 2024, personalul din învățământ se va bucura de un plus de 20%, cu mențiunea foarte importantă că atingerea pragului se va realiza în două etape. Prima tranșă de majorare se va aplica de la 1 ianuarie 2024, iar a doua tranșă se va resimți la leafă începând cu 1 iunie 2024.

Ca o notă importantă de subsol, salariile de bază ale personalului din învățământ trebuie stabilite prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele