Ce este starea de flux și cum te influențează, de fapt. Explicația oamenilor de știință
Starea de „flux” este termenul folosit de psihologi pentru acea senzație de a te pierde complet într-o sarcină, fără să fii conștient de mediul exterior.
Vezi și: Cum influențează mirosurile culorile pe care le vedem: Explicația oamenilor de știință
Studiul care a demonstrat ce se întâmplă în creier, imediat după starea de flux
Multe cercetări au evidențiat beneficiile stării de flux și modul pe care cu toții putem să o atingem, dar un studiu recent a descoperit noi informații despre ce se întâmplă în interiorul creierului nostru după această stare.
Deși starea de flux poate fi atinsă în diferite tipuri de sarcini, un grup care pare să o experimenteze mai ușor este cel al muzicienilor.
De aceea, o echipă condusă de Profesorul Joydeep Bhattacharya de la Goldsmiths, University of London, a recrutat 48 de muzicieni, inclusiv cântăreți, instrumentiști de suflat, instrumentiști de coarde și pianisti, pentru studiul lor recent.
Pentru a trece peste această piedică, echipa a decis să se concentreze asupra momentului următor stării de flux.
Acest lucru a însemnat că au putut să colecteze înregistrări electroencefalografi (EEG) în timp ce participanții stăteau complet nemișcați și să înțeleagă mai bine în care „efectul de afterglow” al fluxului se manifestă în creier.
Muzicienii au fost rugați să interpreteze piese care induc sau nu induc starea de flux, pentru a compara cele două stări ale creierului.
Fiecare participant a selectat muzica care știa că îi dă o stare de conștientizare deplină, bazându-se pe o descriere pe care cercetătorii au furnizat-o.
S-a observat că au existat unele diferențe inevitabile în timpul interpretărilor, de exemplu, unii dintre muzicieni se simțeau mai confortabil stând în picioare, alții stând pe scaun, iar unii foloseau partituri în timp ce alții cântau din memorie.
Vezi și: Adevăratele schimbări climatice, ignorate. Descoperirea îngrijorătoare a oamenilor de știință
Ce concluzii au tras oamenii de știință
După o interpretare care a indus starea de flux, s-a observat o creștere a activității cerebrale în unde alfa și beta, în special în regiunile frontale ale creierului.
Undele alfa sunt asociate cu gândirea creativă și rezolvarea problemelor, în timp ce o activitate beta ridicată indică, în general, o stare de alertă și concentrare.
Aceste constatări au fost și mai evidente în cazul muzicienilor mai competenți, ceea ce sugerează că creierele lor s-ar fi adaptat pentru a obține beneficii maxime din starea de flux.
Datele au sugerat, de asemenea, o creștere a transmiterii informațiilor din regiunile frontale ale creierului către cele temporale și parietale, ceea ce s-a văzut din nou mai puternic în cazul muzicienilor experimentați.
Acest lucru sugerează că, în timpul stării de flux, creierul este mai implicat în sarcină și poate suprima mai ușor informațiile irelevante.
Vezi și: Experimentul care îți arată cât de sociabili sunt papagalii, de fapt: concluzia oamenilor de știință