Taxă impusă de Franța pentru Spotify și alte rețele de streaming muzical. Cât speră francezii să strângă la buget
Guvernul francez va impune, în 2024, o taxă pe veniturile realizate de marile platforme de streaming muzical online ca Spotify, Deezer, etc.
Conform estimărilor preliminare, această taxă va aduce aproximativ 15 milioane de euro în vistieria guvernului, potrivit TF1.
Spotify, în centrul atenției, alături de alte rețele de streaming asemenea
Ministerul Culturii a declarat într-un comunicat de presă că această contribuție financiară din partea platformelor de streaming cu abonament și a celor care oferă conținut gratuit va fi „de 1,2% din cifra lor de afaceri în Franța”.
Aceasta ar urma să aducă aproximativ 15 milioane de euro anul viitor. De asemenea, doar platformele foarte mari vor fi afectate de această taxă, platformele cu venituri sub 20 de milioane de euro fiind excluse, informează economedia.ro.
Această taxă a fost oficializată miercuri de către guvern, după ce Senatul a votat în favoarea sa încă din noiembrie.
Măsura este menită să finanțeze Centrul Național al Muzicii (CNM), o instituție înființată în 2020 pentru a sprijini industria muzicală franceză în mod similar cu CNC-ul pentru cinematografie.
Nu toți sunt de acord cu noile măsuri
Cu toate acestea, unii susțin o contribuție voluntară, prezentând un proiect care implică diverse platforme, printre care Apple, Deezer, Meta, Spotify, YouTube și TikTok, pentru a aduna peste 14 milioane de euro până în 2025.
Ministerul Culturii a declarat vineri că, în ciuda eforturilor pentru o contribuție voluntară, negocierile nu au condus la suficiente contribuții sau la un consens între toate platformele.
Această taxă de streaming, discutată de mai bine de un an, a stârnit diviziuni în industria muzicală franceză. În ciuda opoziției, taxarea a primit deja un vot pozitiv în Senat în noiembrie, în timpul examinării proiectului de buget pentru 2024.
Anumite organizații ale industriei au fost de acord cu acest vot, în timp ce platforme precum Deezer și liderul Spotify se opun, dar asta nu este, evident, vreo surpriză.
Vezi și: Sărăcia din România, în atenția Spotify: cum a devenit țara noastră excepția de la regulă