16 dec. 2023 | 14:50

Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Noile reguli pe care trebuie să le ştie moştenitorii sau cumpărătorii

BANI
Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Noile reguli pe care trebuie să le ştie moştenitorii sau cumpărătorii

Legea nr. 115/2023 a adus schimbări importante în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor, având un impact direct asupra proprietarilor acestora. Noile reguli la care trebuie să se supună proprietarii de locuințe ar putea crea nemulțumiri în rândul acestora.

Intrată în vigoare la data de 11 noiembrie, această lege modifică reglementările referitoare la asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, impunând condiții noi pentru orice modificare înregistrată în cartea funciară a unei locuințe.

Una dintre principalele modificări aduse de Legea nr. 115/2023 se referă la majorarea prețului poliței de asigurare obligatorie. Astfel, costul acesteia a crescut semnificativ, trecând de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei) la 130 de lei. De asemenea, o schimbare importantă este reprezentată de exprimarea tuturor prețurilor doar în lei, renunțându-se la afișarea în euro.

O consecință directă a acestei modificări este condiționarea oricărui proces de înregistrare sau modificare în cartea funciară de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței. Prin urmare, proprietarii trebuie să prezinte un astfel de contract la înregistrarea sau modificarea înregistrării locuințelor în cartea funciară. Această măsură vizează creșterea gradului de responsabilitate și conștientizare în ceea ce privește asigurarea obligatorie, având în vedere riscurile naturale asociate.

Proprietarii de locuințe trebuie să respecte noile reguli

De asemenea, Legea nr. 115/2023 aduce sancțiuni pentru cei care procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației, afectând structura de rezistență a acestora și expunându-le la riscurile acoperite de asigurarea obligatorie. Aceștia nu vor beneficia de despăgubiri pentru pagubele produse sau favorizate de lucrările efectuate ilegal.

Un alt aspect important este legat de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), care este îndreptățit să recupereze valoarea despăgubirilor achitate pentru pagubele produse de construcții neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizații sau nu s-au respectat normativele în construcții, conform legii aplicabile.

Conform prevederilor articolului 5, sumele asigurate obligatorii variază în funcție de tipul locuinței, fiind de 100.000 lei pentru locuințele de tip A și 50.000 lei pentru cele de tip B. Primele anuale pentru aceste sume asigurate obligatorii au fost stabilite la 130 lei și, respectiv, 50 lei.

Totodată, contractul PAD (Polița de Asigurare Obligatorie a Locuințelor) are o durată minimă de 12 luni și intră în vigoare cel mai devreme de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data emiterii. PAID poate efectua inspecții de risc asupra locuințelor asigurate, iar cheltuielile aferente sunt suportate de către PAID.