Viitorul e deja aici: Oamenii de știință, la un pas de a inventa cyborg-ul cu inteligență artificială
În cazul în care te întrebai când vor deveni realitate The Borg, din Star Trek, răspunsul este „acum”. Oamenii de știință folosesc inteligență artificială pentru a „da naștere” unui melanj bizar de material organic amestecat cu circuite.
Noul proiect, „stropit” cu inteligență artificială
Studiul, publicat în Nature Electronics, detaliază un „biocomputer hibrid” care combină țesutul cerebral uman cultivat în laborator cu circuitele convenționale și inteligența artificială.
Numit Brainoware, sistemul a învățat să identifice voci cu o acuratețe de 78%. Acesta ar putea, în viitor, să ducă la microcipuri de siliciu fuzionate cu neuroni.
Pentru a crea acest sistem, cercetătorii au plasat un singur organoid pe o placă care conține mii de electrozi pentru a conecta creierul la circuitele electrice.
Țesutul cerebral învață apoi și comunică cu tehnologia. Un senzor în ansamblul electronic detectează răspunsul mini-creierului, pe care un algoritm de învățare automată antrenat îl descifrează.
Cu alte cuvinte, cu ajutorul AI-ului, neuronii și electronica se unesc într-o singură biomașină.
Tehnologia ar putea să dea o mână de ajutor inclusiv în domeniul medicinei
Echipa consideră acest lucru mai mult o demonstrație de concept decât ceva cu utilizare practică în viitorul apropiat.
Arti Ahluwalia, inginer biomedical la Universitatea din Pisa din Italia, vede tehnologia ca fiind capabilă să aducă mai multă putere în creierul uman.
Deoarece organoizii cerebrali pot duplica centrul de control al sistemului nervos în moduri în care culturile simple de celule nu pot, cercetătorul consideră Brainoware ca un ajutor pentru modelarea și studierea tulburărilor neurologice precum Alzheimer.
Provocările pentru această tehnologie proto-ciborg bizară includ menținerea în viață a organoizilor cerebral, în special atunci când se mută către zonele mai complexe în care cercetătorii doresc să-i folosească în cele din urmă.
Celulele cerebrale trebuie să crească într-un incubator, lucru care ar putea deveni mai dificil în ceea ce privește situația organoizilor mai mari, dar sigur se vor găsi soluții.