13 dec. 2023 | 11:28

Realitatea pieței imobiliare din România, în cădere liberă. Nu se mai vând apartamente, iar dezvoltatorii ”cochetează” cu insolvența

ACTUALITATE
Realitatea pieței imobiliare din România, în cădere liberă. Nu se mai vând apartamente, iar dezvoltatorii ”cochetează” cu insolvența

Piața imobiliară din România se îndreaptă cu pași repezi către o nouă criză, iar primii care au de suferit sunt dezvoltatorii, pentru că românii nu mai cumpără apartamente, iar consecințele dezastruoase par inevitabile.

Partea bună este că semnele s-au văzut în piață încă din prima jumătate a anului, iar dezvoltatorii au construit mai puțin. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de locuințe finalizate a fost redus cu aproximativ 13% în al treilea trimestru, în timp ce pe primele nouă luni din acest an vorbim de un minus de 5,6% față de 2022.

„În T3/2023 au fost date în folosință 17.916 locuințe, în scădere cu 2.307 locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada 1.I-30.IX.2023 au fost terminate 49.993 de locuinţe, în scădere cu 2.801 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, arată datele INS publicate luni.

Citește și: Bula imobiliară din România fluctuează de la un oraș la altul, de la un cartier la altul. Prețurile la apartamente în Cluj, București și altele

Dezastrul imobiliar, abia la început

Semnele îngrijorătoare au devenit evidente încă din 2022, când inflația din România a dus la explozia dobânzilor la credite și la înăsprirea politicilor monetare de la BNR. După ce ratele multor români aproape că s-au dublat, cei care nu aveau rate dar au cochetat în trecut cu achiziția unei locuințe au devenit semnificativ mai sceptici ”să se arunce” la o astfel de presiune financiară.

Nu ajută nici scumpirea perpetuă a materialelor de construcții combinată cu o mână de lucru semnificativ mai scumpă, alimentată printre altele de majorarea salariului minim pe economie în construcții.

În mod previzibil, a durat un pic până când valurile negative s-au resimțit în întreaga piață, dar acum sunt confirmate de statisticile oficiale. Ca exemplu, numărul autorizațiilor de construire de locuințe, după primele 10 luni din 2022, s-a dus în cap cu nu mai puțin de 22,2% pe teritoriul României. În mod previzibil, unde se construiește mai mult și prăbușirea a fost mai mare, regiunea București – Ilfov.

Un alte semn de îngrijorare vine de la BNR care, în contextul creșterii semnificative a prețurilor la locuințe a înregistrat o scădere a stocurilor creditelor imobiliare de 0,7% de la an la an. Așa am ajuns într-o situație în care stocul locuințelor finalizate a crescut, iar în lipsă de potențiali cumpărători, activitatea se reduce pe toate fronturile.

Citește și: Criza imobiliară pleacă de la chirii explodate, iar în 2023 s-au resimțit peste tot. Ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

Dezvoltatorii imobiliari din România, datori cu peste 100 de miliarde de lei

Conform datelor analizate de firma de consultanță Frames, publicat la final de noiembrie, datoriile firmelor care activează în construcții au depășit 100 de miliarde de lei. Astfel, se înregistrează tot mai multe semne ale unei scăderi din perspectiva cifrei de afaceri pentru prima oară în ultimul deceniu în piața imobiliară autohtonă.

„Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvenţă, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare şi a creşterii taxelor. Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, pe fondul majorării costurilor operaţionale şi accentuării blocajului financiar”, este concluzia analizei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele