Amendă de 200.000 de lei în România pentru o practică uimitor de comună. Nu mai ai voie să vinzi sau să cumperi așa ceva
În ultimele decenii, a înflorit foarte tare în România o industrie în jurul comercializării de acte de studii, precum lucrări științifice, de diplomă, de licență și nu numai. În teorie, practica a fost ilegală. În realitate, abia acum se va asocia unor amenzi fabuloase.
Nu mai puțin de 200.000 de lei amendă riscă români care se angajează în vânzarea sau cumpărarea de lucrări științifice, de licență, de diplomă și altele din același spectru, conform unui proiect legislativ care tocmai a trecut de votul Parlamentului. Ca referință, această sancțiune s-a introdus printr-o actualizare adusă legii învățământului superior, în contextul în care documentului legislativ în vigoare nu făcea o treabă foarte bună în stabili clar și unitar sancțiunile.
Ce spunea legea acum, ce se schimbă
În momentul de față, conform legii, se sancționează cu o amendă mult mai mică doar cumpărarea unor astfel de lucrări menționate mai sus și vânzarea lor online. În forma actualizată care tocmai a fost adoptată de parlament, modul în care se face tranzacția nu mai reprezintă un factor relevant al ecuației.
În orice caz, după votul decisiv al Senatului, care a venit după votul Camerei Deputaților din luna septembrie, în perioada imediat următoare, se va modifica Legea 193/2023 a învățământului superior.
Printre modificările propuse și adoptate sunt incluse particularități ce vizează răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de dizertație sau de doctorat, iar sancțiunile se aplică în situația în care vânzarea sau cumpărarea acestor lucrări se realizează cu scopul de a promova un examen.
Citește și: Prima universitate din România unde studenții au voie să prezinte lucrări scrise de roboți. Cum funcționează
S-a terminat comerțul de lucrări de licență, masterat, doctorat și nu numai
În conformitate cu noua lege, proiectul adoptat prevede că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
În cazul încălcării interdicțiilor menționate, amenzile care se aplică variază între 100.000 și 200.000 de lei. Conform legislației actuale, sancțiunile sunt între 5.000 și 50.000 de lei, dar doar pentru cumpărarea de lucrări. În ceea ce privește organismele care dau amenzile, lista include ofițeri sau agenți de poliție din cadrul MAI cu competențe în domeniu, doar la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior. În trecut, nu era nevoie de acea sesizare.