Până la 2.000 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari. Cum se recalculează banii vulnerabililor
Nu mai puțin de 2.100 de lei în plus la pensie vor primi surprinzător de mulți români după recalcularea de anul viitor și nici măcar nu sunt dintre cei cu pensii speciale. Particularitățile noii formule de calcul au fost dezvăluite în această săptămână de către ministrul Muncii.
De la 1 septembrie 2024, multe dintre pensiile românilor vor crește cu 40%. În mod surprinzător, vor exista și dublări ale pensiilor. Pe de altă parte, noua formulă de calcul continuă să ridice multe întrebări pentru cei mai afectați de acest nou mecanism, odată cu introducerea unui nou index. În acest context, pe mai multe forumuri, pensionarii încerc să deslușească modul în care vor fi afectați de această transformare.
Citește și: O nouă pensie în România, votată în Parlament. Cine sunt privilegiații care primesc sume fabuloase
Pensii mai mari din 2024
Cel mai interesant aspect vizează situația în care unii români vor primi o majorare de 2.100 de lei. Acest lucru va fi posibil cu noua formulă coroborată cu detaliile referitoare la perioada de muncă, stagiu de cotizare. Printre exemplele luate ca referință a fost cazul unui român cu pensie de 1.222 de lei în 2017, o perioadă de cotizare de 40 de ani, din care 18 ani în agricultură inclusiv în condiții considerate dificile. Respectivul a ieșit la pensie la vârsta de 58 de ani având 40 de puncte conform documentelor din 2017, inclusiv 5 ani în condiții dificile.
Conform informațiilor furnizate, punctajul de pensie al bărbatului a fost de 39 de puncte. În 2019, pensia sa a crescut la 1.489 de lei, iar în 2020, a ajuns la suma de 1.763. După recalcularea din 1 septembrie 2024, pensia va fi: 39 de puncte realizate plus 0,5 (doi ani de armată x 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate (5 x 0,5+ 5 x 0,75+ 5×1)= 11,75 de puncte de stabilitate, notează kanald.ro
Cum se calculează noua pensie, de la 1 septembrie 2024
Dacă îți este străină, viitoare formulă de calcul pentru pensiile din România va implica o înmulțire între VPR (valoarea punctului de referință de 81 de lei) x numărul de puncte. În ceea ce privește numărul efectiv al punctul care se înmulțesc mai sus, totalul este calculat ca suma a trei componente: puncte de contributivitate, puncte stabilite și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.