Avertismentul BNR despre pensiile speciale, ”nu mai există pe fața pământului”. De ce nu este sustenabil sistemul de pensii
România pare să fie singura țară din lume în care oamenii pot să iasă la pensie la 45 de ani, iar pensia pe care aceștia o primesc să fie chiar mai mare decât salariul din perioada de activitate. Acestea sunt lucruri știute, dar rareori fac subiectul unui avertisment din partea BNR.
Eugen Rădulescu este consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României și, din această poziție, a avut o intervenție la Digi24 în care, printre altele, a vorbit despre despre sistemul de pensii speciale din țara noastră, insistând pe absurdul situației în care, conform legislației în vigoare, desființarea lor este posibilă doar în 40 de ani. După cum a atras atenția oficialul BNR, a noastră este singura țară din rândul celor civilizate care permite unor angajați să iasă la pensie la vârsta de 45 de ani.
Pensiile speciale și valoarea lor fabuloasă
”Eu nu mă pot abține să spun că avem problema colosală a pensiilor speciale, care este o problemă înspăimântătoare. Nu mai există pe fața pământului, în nicio țară civilizată, oamenii să iasă la pensie cu mai mult decât salariul la 45 de ani.
Nu se poate așa ceva, la noi se poate. Și am înțeles că s-a rezolvat problema, peste 40 de ani. Avem în sfârșit un program de țară. Rezolvăm pensiile speciale peste 40 de ani. Acum avem 200.000 de oameni care ies la pensie între 45-50 de ani, 200.000! În 10 ani vom avea 300.000. Cât o să putem supraviețui cu așa ceva? Nu se poate.”, a afirmat Eugen Rădulescu de la BNR pentru sursa citată.
Când dispar pensiile speciale din România
La momentul actual, există în România peste 5.000 de pensii speciale care ajung la foști magistrați, pe lângă alte alte vreo 5.000 de pensii speciale dedicate altor categorii de foști bugetari. În cazul foștilor judecător și procurori, cei mai privilegiați dintre toți, pensia medie este de aproximativ 22.000 de lei pe lună sau puțin sub 4.500 de euro. Cea mai mică pensie din rândul lor este 3.710 euro pe lună, în timp ce pensia medie pe economie este de 394 euro pe lună, cu mențiunea foarte importantă că 1,2 milioane de pensionari primesc doar 1.150 de lei sau 230 de euro.
Conform legii adoptate de Klaus Iohannis la mijlocul lunii octombrie, vârsta de pensionare din rândul magistraților va ajunge la 60 de ani în 2062.