06 ian. 2024 | 06:28

Cea mai nouă insulă de pe Terra, văzută din satelit. Se mărește de la o zi la alta, cum schimbă geografia lumii

ACTUALITATE
Cea mai nouă insulă de pe Terra, văzută din satelit. Se mărește de la o zi la alta, cum schimbă geografia lumii

Cea mai nou formată insulă de pe Pământ poate fi observată în timp ce crește continuu, din spațiu, în fotografii obținute din satelit.

În data de 21 octombrie, o erupție submarină a lovit coasta de sud a insulei Iwo Jima din Japonia. Eruptia a dat naștere unei noi insule numită Niijima, care se traduce prin „insulă nouă”.

Vezi și: Insula grecească ruptă din Rai unde ţi se oferă casă şi bani lunar ca să te muţi acolo. E un loc de vis, imaginile care te vor convinge

Ce se știe, până acum, despre cea mai nouă insulă de pe Pământ

Fotografia aeriană pe care o poți vedea mai jos îți arată imagini cu cea mai nouă insulă, Niijima, care se formează în largul coastei sudice a Iwo Jima.

Imaginile au fost captate în data de 3 noiembrie, după o erupție vulcanică subacvatică.

Cu toate acestea, imagini aeriene recente au dezvăluit că aceasta s-a dublat în mărime și că Niijima arată acum foarte diferit față de momentul în care a apărut inițial sub ocean.

Vezi și: Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

cea mai nou insula de pe pamant, se vede acum din satelit

Se mărește văzând cu ochii

Imaginile din satelit, obținute recent și lansate de către satelitul Copernicus Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene pe 27 noiembrie, au arătat că Niijima s-a dublat în mărime și continuă să crească.

În timp ce insula avea inițial doar 230 de metri lungime și 200 de metri lățime la începutul lui noiembrie, datele noi din satelit arată acum că aceasta măsoară 500 de metri lungime.

Crescând în continuare, insula demonstrează că activitatea vulcanică subacvatică care a dat naștere insulei în largul coastei sudice a Iwo Jima continuă.

Universitatea din Tokyo a declarat că originea Niijima poate fi urmărită până la erupția vulcanică care a început pe 21 octombrie.

Pe măsură ce vulcanul submarin a continuat să erupă, magma fierbinte și rocă au fost aruncate pe fundul mării, construind noua insulă, care a izbucnit din valuri înconjurată de roci plutitoare vulcanice și poroase.

Vezi și: Insula de o frumusețe răpitoare, la mică distanță de România: în „Caraibe de Europa” găsești ape turcoaz și nisip alb, fin

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele