Lovitură majoră pentru medicii români, riscă sancțiuni disciplinare aspre. Toți românii vor avea de câștigat, se schimbă legea
Deși plătesc sume fabuloase la sistemul public de asigurări de sănătate, tot mai mulți români sunt forțați de circumstanțe să ajungă la clinici private și să plătească alți bani pentru a beneficia de un tratament decent. O soluție minune la această problemă nu există, dar un pas important în direcția bună se va face.
Un nou proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor speră să ducă la desființarea situației în care un medic dintr-un spital public, în care cheltuielile sunt subvenționate de stat, recomandă românilor să meargă la o clinică privată unde să plătească sume de bani mai mult sau mai puțin astronomice, nu de puține ori, pe aceleași servicii. Cei care fac această greșeală vor fi sancționați disciplinar.
Citește și: Te poate ucide durerea? Ce arată știința
Se schimbă legea pentru medicii români
Noua propunere legislativă accesibilă integral la această adresă vizează modificarea Legii 46/2003 referitoare la statutul pacienților. Aflată de puțin timp la Senat pentru dezbatere, inițiativa speră să introducă legal interdicția ca medicii de la stat să te încurajeze să mergi într-un sistem privat de sănătate, mai ales când vorbim de servicii similare.
Măsura interzicerii practicilor de a determina pacienții consultați la instituții de sănătate publice să apeleze la servicii asemănătoare oferite de unități medicale private vizează atât medicii, cât și personalul sanitar, conform avocatnet.ro.
Problema pleacă de la presiunea pe bolnavii români
În teorie, ce se dorește este ca angajații din sistemul public de sănătate și nu își mai condiționeze pacienții sau să pună presiune asupra lor pentru a-i convinge să apeleze la servicii medicale din rețeaua privată de sănătate, o practică surprinzător de comună în 2023. În orice caz, nerespectarea acestor obligații, în cazul în care legea va trece de votul Parlamentului și va fi promulgată de președinte, se va reflecta într-o abatere disciplinară.
Conform datelor din Statutul Colegiului Medicilor din România, abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, care riscă sancțiuni care pot fi mustrare, amendă, interdicţia de a exercita profesia, mergând până la retragerea calităţii de membru al Colegiului. Cei care nu respectă noua obligație detaliată mai sus se consideră că încalcă regulamentul profesiei medicale, a Codului deontologic al profesiei, dincolo de o încălcare a legii referitoare la dreptul pacienților.
Ideea din spatele acestei inițiative este departe de a fi nouă, inspirația legiuitorilor venind din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, unde există de mulți ani prevederi similare.