05 dec. 2023 | 19:24

Civilizații care au dispărut în mod ciudat de pe Pământ. Ce s-a întâmplat cu ele, încă un mister pentru omenire VIDEO

ACTUALITATE
Civilizații care au dispărut în mod ciudat de pe Pământ. Ce s-a întâmplat cu ele, încă un mister pentru omenire VIDEO

Cu siguranță, istoria umanității este marcată de o serie de civilizații străvechi care, deși au fost impresionante în esența lor, au dispărut inexplicabil sau în urma unor factori care încă reprezintă un mister pentru cercetători și istorici.

În contextul celor menționate anterior, iată câteva dintre aceste enigmatice civilizații dispărute, de-a lungul timpului, care au lăsat loc de multe întrebări în istoria umană.

Vezi și: De ce nu am întâlnit extratereștri, de fapt. Ce este ”Paradoxul Fermi”, ce șanse sunt ca să existe viața în spațiu

Civilizații care nu mai sunt acum

Civilizația Maya

La apogeul lor, mayașii s-au întins pe teritorii precum Peninsulei Yucatan, Guatemala, Belize și zone din Mexic, dezvoltând o cultură și o civilizație extrem de avansată.

Cu un sistem de scriere, matematică și realizări arhitecturale uimitoare, aceștia au dispărut brusc în jurul anului 900 e.n. Cauzele declinului sunt încă dezbatute, dar războaiele continue, schimbările climatice și epuizarea resurselor naturale ar putea fi factori esențiali.

civilizatii umane disparute care este misterul de fapt ce s-a intamplat cu ele 2

Vezi și: Descoperirea care explică misterele civilizației mayașe

Civilizația Rapa Nui, din Insula Paștelui

Cunoscută pentru celebrile statui Moai, această civilizație insulară a dispărut treptat în secolele 18 și 19. Deși nu există o explicație definitivă, suprapopularea, epuizarea resurselor și defrișarea excesivă a pădurilor au contribuit la declin.

Civilizația Olmecă

Considerată una dintre primele mari culturi din America Centrală, Olmecii au dispărut în jurul anului 400 î.e.n. Creșterea nivelului apei și deteriorarea solului ar fi putut contribui la apocalipsă.

Vezi și: Care este cea mai veche civilizație ce încă există: Opinia istoricilor, pe ce se bazează

Motivele pentru care au dispărut aceste civilizații, încă neclare pentru oamenii de știință

În definitiv, oamenii de știință au încercat, de-a lungul timpului, să găsească explicații valide pentru dispariția anumitor civilizații, însă nu se poate spune că, în zilele noastre, deține cineva adevărul absolut, în vreun fel.

Civilizația Anasazi (Poporul Cerului Înalt)

Locuind în zona de sud-vest a Americii de astăzi, între anii 200 e.n. și 1.300 e.n., această societate a construit orașe înșiruite pe stânci înalte. Motivele dispariției lor rămân neclare, dar schimbările climatice severe și conflictele sociale ar putea fi implicate în această tragedie.

Civilizația Harappană (Valea Indusului)

Prosperând în jurul mileniului al treilea e.n., această civilizație urbană a fost marcată de orașe elaborate, dar declinul lor în jurul anului 1.900 e.n. ar fi putut fi provocat de schimbări climatice și de colapsul sistemului hidraulic.

Civilizația Minoică

Situată pe insula Creta, această civilizație a dispărut în jurul anului 1.100 î.e.n., posibil din cauza cutremurelor și a invaziilor străine.

Vezi și: Istoria fascinantă a civilizației, cine au fost primii: ai fi surprins de unde ne tragem toți

Civilizația Nabateeană

Cunoscuți pentru Petra, orașul săpat în stâncă, acești oameni din Arabia au dispărut în jurul anului 106 e.n. din cauza presiunii politice și a schimbărilor comerciale.

Civilizația Etruscă

Premergătorii Romei antice, Etruscii au dispărut treptat în timpul expansiunii romane, iar integrarea lor în cultura romană a dus la dispariția identității unice ce i-a caracterizat.

Vezi și: Mesopotamia, leagănul civilizației umane: cum a influențat ”țara dintre râuri” evoluția omului

Civilizația Khmeră

Angkor Wat, unul dintre cele mai mari temple din lume, a fost realizat de această civilizație, dar declinul său în jurul secolului al XV-lea a fost cauzat de conflicte și schimbări climatice, din câte au putut afla oamenii de știință.

Civilizația Hohokam

Locuind în zona sud-vestică a SUA, această societate a dispărut în jurul anului 1.450 e.n., iar schimbările climatice și epuizarea resurselor ar fi putut contribui la declinul lor, sunt de părere cercetătorii.

Vezi și: Cele 10 aberații despre istoria dacilor. Ce sunt oamenii în stare să creadă fără să cerceteze

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele