30 nov. 2023 | 06:23

Legea deepfake prinde contur în România, după ce fenomenul a luat amploare. Cum te sancționează

ACTUALITATE
Legea deepfake prinde contur în România, după ce fenomenul a luat amploare. Cum te sancționează
captură imagine deepfake cu președintele Klaus Iohannis

Sabin Sărmaș, președintele pentru tehnologia informației și comunicațiilor, din cadrul Camerei Deputaților, a prezentat recent un proiect de lege care urmărește să sancționeze dur crearea și distribuirea de conținut video, audio sau imagini deepfake, dacă acestea nu sunt etichetate corespunzător.

Oficialul a dat detalii la Conferința Economedia: „A.I. PLAY în business și administrație”.

Vezi și: Cum îți protejezi fotografiile de inteligența artificială și deepfake: modul în care funcționează PhotoGuard

Fenomenul deepfake, o problemă reală

Sabin Sărmaș a atras atenția casupra faptului că o reglementare excesivă poate limita inovația și poate duce la posibile abuzuri din partea autorităților, în anumite cazuri.

El menționat, de asemenea, că „Europa exportă democrație prin tehnologie”, menționând că, momentan, nu este nevoie de acțiuni majore, ci de a permite inovației să avanseze, având deja legislație europeană implementată, informează Economedia, într-o știre în exclusivitate.

Proiectul de lege propus în Parlament presupune marcajul pe 10% din suprafața video-urilor generate cu AI care sunt deepfake, altfel acestea ar putea fi considerate infracțiuni.

Sărmaș a exemplificat cu un videoclip de tip deepfake cu președintele Klaus Iohannis, remarcând calitatea sa și avertizând asupra rapidității cu care oricine poate deveni victima acestor falsuri.

„Europa exportă democrație prin tehnologie (…) Nu cred că trebuie să facem mare lucru în momentul de față. Trebuie să lăsăm inovația să meargă înainte, pentru că, repet, avem legislație să implementată la nivel european. Avem o lege în Parlament cu privire la deep fake. Ceea ce avem în Parlament astăzi spune că va trebui ca toate video-urile generate cu AI, care sunt deepfake, să fie marcate pe 10% din suprafață. În caz contrar, să vedem dacă o să fie infracțiune sau contravenție”, a declarat Sabin Sărmaș, potrivit sursei menționate anterior.

Vezi și: Deepfake face victime între adolescenți și copii. Fenomenul extrem de grav ia amploare și încalcă legi

Alegerile de anul viitor, sub riscul falsurilor generate de AI

Oficialul român a evidențiat, în egală măsură, necesitatea unor astfel de reglementări în special în contextul alegerilor de anul viitor și a accentuat faptul că o mare parte a conținutului, aproximativ 95%, va fi generat de AI până în 2030, ceea ce ar trebui să îngrijoreze pe oricine.

În acest context, el a avertizat asupra necesității ca oficialii să rezervați în aplicarea reglementărilor, subliniind că deja există reglementări europene care conturează un peisaj legislativ uniform la nivel european în ceea ce privește datele și platformele online.

Vezi și: Deepfake-ul realizat de inteligența artificială, la un alt nivel, în 2023: Ne va fi din ce în ce mai greu să distingem realitatea de fals, în viitor

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele