Nu dispare nicio pensie specială din România. Curtea Constituțională a ”dat lovitura” milioanelor de români cotizanți
Singurele pensii speciale care au fost desființate în România ultimilor ani au fost cele ale parlamentarilor. În mod aproape suspect, legea respectivă a trecut fără probleme prin Parlament. Din păcate, ulterior a fost atacată la Curtea Constituțională a României și tocmai a fost pronunțată sentința.
Anularea pensiilor speciale acordate parlamentarilor este în contradicție cu prevederile constituționale. Pensiile se mențin și, deși procesul a fost intentat de către avocatul Viorel Mocanu, vizează legalitatea legii în cazul tuturor celor care, la un moment dat, au fost parlamentari în România, fie și pentru un singur mandat sau mai puțin.
S-au restabilit pensiile speciale, se dau banii din urmă
Judecătorii Curții Constituționale a României au decis marți, 28 noiembrie 2023, cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate pentru Legea 193/2023. Ca referință, aceasta din urmă abrogase prevederile capitolului XI din legea nr.96/2006 referitoare la statutul deputaților și al senatorilor.
În consecință, CCR a decis că este neconstituțională legea prin care s-au redus indemnizațiile foștilor parlamentari, dar și ale celor care îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare. Este important de reținut că acțiunea legală în acest sens a fost inițiată de foștii parlamentari Mircea Filimon, Tudorița Rodica Boboc și Verginica Novac la Tribunalul Vrance. Ulterior, cazul a fost înaintat la CCR. În conformitate cu decizia Curții Constituționale, se vor plăti pensiile din urmă.
„Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ”, se mai arată în comunicatul Curții.
Decizia Curții Constituționale a României
Ca o notă de subsol importantă, Curtea a admis că „Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limită de vârstă” a foștilor parlamentari. Cu alte cuvinte, nu se poate aplica retroactiv pentru cei care primesc deja pensii.
„Curtea a mai observat că indemnizația pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare. Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, susține Curtea Constituțională.
„Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ”, se mai arată în comunicatul Curții, conform Economedia.ro.