28 nov. 2023 | 11:32

Putea, omul de Neanderthal, să vorbească? Ce concluzie au tras cercetătorii, studiul care aduce lămuriri

ACTUALITATE
Putea, omul de Neanderthal, să vorbească? Ce concluzie au tras cercetătorii, studiul care aduce lămuriri

Te-ai întrebat vreodată dacă omul de Neanderthal era capabil să vorbească precum o facem noi?

Ei bine, cercetările recente au arătat că oamenii de Neanderthal erau, de fapt, capabili să perceapă și să producă cuvinte umane.

Vezi și: Omul din La Ferrassie, cel mai celebru Neanderthalian. Ce l-a făcut special, care este importanța lui pentru specia umană

Studiul care a încearcat să facă lumină

Studiul, publicat în 2021, a fost realizat de o echipă internațională multidisciplinară care a investigat evoluția limbajului și capacitățile lingvistice ale oamenilor de Neanderthal.

„Acesta este unul dintre cele mai importante studii la care am participat în timpul carierei mele”, a spus Rolf Quam, profesor de antropologie la Universitatea Bingham, într-o declarație.

Echipa s-a bazat pe scanări CT de înaltă rezoluție pentru a crea modele virtuale 3D ale structurilor urechii atât la Homo sapiens, cât și la Neanderthalieni, precum și la fosilele mai vechi din Atapuerca, un sit arheologic din nordul Spaniei.

Datele produse de modelele 3D au fost apoi procesate printr-un model software dezvoltat în domeniul bioingineriei auditive.

Software-ul a permis echipei să estimeze capacitățile de auz până la 5 kilohertzi, ceea ce se potrivește cu intervalul de frecvență al sunetelor de vorbire umană.

Vezi și: Cât de inteligenți erau oamenii de Neanderthal, de fapt. Dovada care schimbă totul, legătura cu focul

Omul de Neanderthal și particularitățile sale

Comparativ cu fosilele recuperate din Atapuerca, Neanderthalienii au arătat o capacitate auditivă ușor mai bună între 4-5 kHz, similară oamenilor moderni.

Echipa a putut, de asemenea, să stabilească lățimea de bandă ocupată a hominidului dispărut, care este legată de sistemul de comunicare pe care o ființă îl poate utiliza.

De exemplu, o lățime de bandă mai mare permite utilizarea unui număr mai mare de semnale acustice ușor de distins în sistemul său de comunicare orală.

Aceasta permite creaturii să transmită un mesaj clar în cel mai scurt timp posibil. Neanderthalienii, au argumentat oamenii de știință, arată o lățime de bandă mai mare decât strămoșii lor din Atapuerca, care se asemănau și ei cu oamenii moderni.

Vezi și: Diferențe și asemănări între Homo sapiens și omul de Neanderthal. Ce se unește, ce ne separă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele