Trucuri și povești despre săbii, din Evul Mediu: Cât știm, de fapt, cât este invenție
Atunci când vorbim despre săbii, se poate spune că acestea ne-au fascinat încă din cele mai vechi timpuri.
Iată două întâmplări care scot în evidență cum ne-au influențat aceste instrumente viețile, dar și cât de puține știm despre ele, de fapt.
Vezi și: Istoria sabiei, de la armele de bronz la Excalibur și lightsaber
De la săbii, la călugărie
La un moment dat, în mijlocul secolului al XII-lea, un călugăr s-a stabilit în abația St Edmund’s din Suffolk și decis să scrie tot ce aude.
Interesul călugărului anonim începuse într-o altă abație, în Reading, unde fusese în vizită. În interiorul impunătorului edificiu, s-ar fi întâlnit cu alți călugări, care locuiau deja acolo.
Printre ei era inclusiv unul care i s-a părut imediat neobișnuit: un călugăr care, deși se îmbrăca în aceleași haine ca ceilalți, avusese cândva o viață foarte diferită. Acest om i-ar fi explicat cum de ajunsese călugăr din întâmplare.
În anul 1157, Henry of Essex era nobil și cavaler, faimos pentru priceperea într-ale mânuirii sabiei. Acesta se bucura, de asemenea, de încrederea lui Henry al II-lea al Angliei. Însă la partea cu moravurile, nu stătea prea bine, având tot felul de defecte.
Un incident bizar întâmplt într-o bătălie din Țara Galilor a schimbat totul. Se pare că a dat de veste că regele murise, acest lucru ducând aproape la retragerea armatei de pe câmpul de luptă.
Șase ani mai târziu, în Reading, una dintre rudele sale l-a dat de gol și l-a provocat la duel.
La început, Essex s-a apărat, dar după o serie de lovituri a fost cuprins de rușine și frică și și-a pierdut îndemânarea. S-a aruncat asupra adversarului său, abandonând bunele practici, dar pierzând și bătălia, crezându-se că a murit.
Regele a ordonat călugărilor locali să ia trupul lui Essex și să îl îngroape. În mod miraculos, Essex a supraviețuit și a trăit tot restul vieții în penitență printre ei, unde mulți ani mai târziu l-a întâlnit pe cronicatorul despre care povesteam la început.
Luptele cu săbii, din filme, posibil inventate
Cavalerii au fost, la vremea lor, un fel de celebrități ale erei medievale. Cei mai buni dintre ei erau recompensați pentru priceperea lor cu castele, terenuri și influență la curte.
Erau sărbătoriți ca fiind eroi ai vremurilor lor, dând viață legendelor, poeziilor și picturilor, în care se povestea despre faptele lor cavalericești.
Desigur, ascensiunea unui cavaler cerea mai mult decât o armură frumoasă și un armăsar nobil: era nevoie și de tehnică.
Lupta cu sabia nu era o chestiune de lovituri sau împunsături aleatorii, era o artă marțială sofisticată care rivaliza cu kung fu-ul sau luptele sumo.
Lupta elaborată cu săbii din filme este, în mare parte, inventată, se pare, tehnica fiind cu mult diferită față de ceea ce vedem pe micul sau marele ecran.
Se știu foarte puțin despre cum arăta tehnica perfectă, însă există, totuși, unele informații care au supraviețuit trecerii timpului, care ne dau câteva indicii, deși insuficiente.
Vezi și: O sabie veche de 3.000 de ani, descoperită recent de arheologi: de ce este unică