19 nov. 2023 | 16:49

Aviator dispărut acum 80 de ani a fost găsit cu ajutorul experților criminaliști. Avionul în care se afla s-a „evaporat” în Al Doilea Război Mondial

ACTUALITATE
Aviator dispărut acum 80 de ani a fost găsit cu ajutorul experților criminaliști. Avionul în care se afla s-a

Cu puțin peste 80 de ani în urmă, cerul de deasupra Siciliei, Italia, a fost martorul unui eveniment tragic care avea să fie gravat în istorie. Un avion bombardier american, care transporta speranțele și visele echipajului său, inclusiv lt. 2 Gilbert Haldeen Myers, a fost doborât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Avionul, pierdut în vasta întindere a peisajului sicilian, l-a lăsat dispărut în acțiune pe un aviator, dar și pe cei cinci membri ai echipajului forțelor aeriene ale armatei americane. Timp de opt decenii, soarta lor a rămas învăluită în incertitudine.

În prezent, o echipă dedicată din cadrul unității de recuperare și identificare a victimelor în conflict (CRICC) a Universității Cranfield, împreună cu agenția de contabilitate pentru prizonierii de război/dispăruți în acțiune din SUA (DPAA), au înlăturat misterul din jurul aviatorului Myers, în vârstă de 27 de ani. Echipa s-a angajat într-o misiune de a localiza și recupera rămășițele militarului căzut, folosind tehnici criminalistice specializate pentru a dezvălui secretele îngropate sub solul sicilian.

Echipa CRICC, formată din 20 de experți criminaliști, a excavat cu meticulozitate locul accidentului, situat la aproximativ 0,8 kilometri de Aerodromul Sciacca. David Errickson, lector superior în arheologie și antropologie la Cranfield Forensic Institute, a descris procesul provocator: „În timpul operațiunilor noastre, am excavat în mod sistematic pământul, examinând meticulos fiecare piesă care ar putea fi os sau alte dovezi”. În mediul solicitant al șantierului de excavare, echipa a folosit screening umed – un proces care implică separarea și analiza rămășițelor umane și artefactelor prin trecerea materialului excavat prin apă.

Printre rămășițele avionului, echipa a dezgropat cu succes rămășițe umane. Aceste descoperiri neprețuite au fost apoi transportate la laboratorul DPAA, renumit ca cea mai mare și mai diversă bibliotecă de identificare a scheletului la nivel global. La laborator, antropologii criminaliști au efectuat analize ADN și, cu ajutorul dovezilor antropologice și circumstanțiale colectate de echipa CRICC, au confirmat identitatea rămășițelor recuperate ca aparținând locotenentului II Gilbert Haldeen Myers. Semnificația acestei descoperiri se extinde dincolo de domeniul științific.

„Recuperarea rămășițelor locotenentului II Myers nu numai că facilitează o înmormântare cu onoruri militare corespunzătoare, dar permite și familiei să primească orice obiecte personale găsite. Cel mai important, aduce liniștea familiilor celor dispăruți sau uciși în acțiune”, a spus Errickson.

Aviator dispărut în Al Doilea Război Mondial a fost găsit după opt decenii

Liniștea mult așteptată a culminat cu înmormântarea lui Myers pe 10 noiembrie la St. Petersburg, Florida. Povestea lui Myers este una dintre miile din cel de-al Doilea Război Mondial, unde peste 72.000 de angajați americani rămân nedescoperiți, deși se crede că 39.000 dintre ei ar putea fi recuperați. Cu toate acestea, calea către recuperare nu este lipsită de provocări, după cum a explicat Nicholas Márquez-Grant, un antropolog criminalist la Cranfield Forensic Institute. El a remarcat: „Uneori, astfel de săpături nu pot aduce nimic sau pot rămâne ambigue”, evidențiind incertitudinile inerente unor astfel de eforturi.

Utilizarea terenului după incident complică și mai mult procesul. În zonele în care au avut loc arături sau modificări ale terenului, descoperirile sunt adesea limitate la fragmente minuscule. Márquez-Grant a recunoscut aceste provocări, dar a subliniat că, uneori, aceste fragmente dețin cheia pentru rezolvarea puzzle-ului de identificare. Recuperarea și identificarea locotenentului 2 Gilbert Haldeen Myers reprezintă o dovadă a dăruirii și perseverenței celor implicați în căutarea de a găsi și a închide familiile militarilor care au dispărut și au murit în conflicte.

„În acest caz, a juca un rol în căutarea unui militar dispărut a fost un privilegiu profund, aducând liniștea familiei lui Gilbert Haldeen Myers”, a reflectat Márquez-Grant. Povestea lui Myers servește ca o amintire emoționantă că, chiar și după opt decenii, angajamentul de a-i onora și aminti pe cei care au făcut sacrificiul suprem rămâne neclintit, arată iflscience.com.